Ovo su jasni znakovi da vam je pod hitno potrebna detoksikacija

Naše tijelo je svakog dana izloženo različitih toksinima – iz hrane, vode i zraka. Koliko god se trudila da živiš zdravo, nakon nekog vremena dolazi do skupljanja toksina u tijelu što rezultira nadutošću, lošim tenom, manjkom elana i naglim promjenama raspoloženja.

Nagle promijene raspoloženja
Stres je “ljepilo” za toksine koji slabe organizam do te mjere da dolazi do spuštanja energije u tijelu, zbog čega se pojačavaju osjećaji straha, nervoze, ljutnje i ljubomore.

Savjet: Nauči se opustiti – ovo je najdostupniji i najjeftiniji lijek protiv stresa, priušti svom tijelu tokom dana barem tri puta po deset minuta mira. Doskoči lošim navikama u stresnim trenucima i umjesto kafe i cigarete posegni za čajem i svježim voćem.
Nadutost
Užurbani dnevni ritam tjera nas da posežemo za nezdravim zalogajima, pa nataloženi šećeri i masti u kombinaciji sa stresom usporavaju metabolizam i uzrokuju lošiju probavu i nadutost. U ovom slučaju pate crijeva koja ne obavljaju svoju primarnu funkciju apsorpcije hranjivih tvari, što uzrokuje lažni osjećaj gladi, koja rezultira prejedanjem i, naposljetku, manjkom energije.
Savjet: U svakodnevnu prehranu uvrsti što više sastojaka koji eliminiraju toksine iz organizma, poput jabučnog octa, limuna, zatim jedi svježe voće i povrće, cjelovite žitarice i pij čajeve od koprive, maslačka i breze.
Manjak koncentracije
Tihi pokazatelj zatrovanosti tijela toksinima koji izaziva burne reakcije je pad koncentracije usred kojeg ne samo da gubimo volju za radom, nego nas dovodi i do panike, a time se situacija dodatno pogoršava.

Savjet: Tijelo je poput kompjutera kojem s vremena na vrijeme treba “restart”, a mi ga ne osluškujemo da vidimo da li će doći do blokade. Nauči prepoznati jasne simptome koje ti tijelo šalje i priušti mu odmor bilo koje vrste – vježbanjem, boravkom u prirodi, druženjem i povećanim unosom minerala.
Loša kvaliteta kože
Miteseri, akne, masna koža, ispucani kapilari … sve su to posljedice toksina koji sprječavaju prolazak nutrijenata kroz epidermu kože, što dovodi do začepljenja pora.

Savjet: Napravi piling, stavi masku za čišćenje kože, potom onu za hidrataciju. Pij puno vode i čija i dobro se naspavaj.

(zdravakrava.hr)