Ovo su greške zbog kojih koža gubi svoju ljepotu

Mrlje na koži, preuranjena pojava bora i gubitak elasticiteta najbolji su pokazatelji da licu ne posvećujemo dovoljno njege.


Na izgled podjednako će loše utjecati pretjerano korištenje hemijskih preparata, kao i zapostavljanje ovog dijela tijela. Otkrijte koje greške najčešće radimo u svakodnevnoj kozmetičkoj rutini.

Stiskanje prištića
Mnoge osobe zaboravljaju da nisu dermatolozi i da bi stiskanje prištića i čupanje uraslih dlaka na licu trebali prepustiti profesionalcima. Ovakvo ponašanje, naime, može imati trajne posljedice na izgled.

Što više dodirujemo i pritišćemo oštećenja na koži, tim više povećavamo mogućnost od infekcije. To može rezultirati ožiljcima ili promjenom boje na koži što može potrajati nekoliko mjeseci, ili čak zauvijek – kaže dermatologinja Rachel Nazarian.


Pretjerani piling i pranje kože
Kozmetički pripravci za piling kože sadrže neke vrste kiselina i s razlogom dolaze s uputama za korištenje. Ove bi preparate trebali koristiti jednom sedmično. Lijepu kožu između dva pilinga održavajte beauty rutinom koja uključuje pravilno čišćenje kože ujutro i prije spavanja, te odgovarajuću hidratizaciju uz pomoć krema i tonika.

Većina ljudi koristi jake sapune za pranje koje uklanjaju prirodna ulja s kože, narušuju prirodnu PH ravnotežu, uzrokuju isušivanje te izlaže kožu infekcijama i borama – upozorava liječnica Nazarian iz Schweiger Dermatology Groupa.

Korištenje istih proizvoda tokom godine
Izmjena godišnjih doba utječe na kožu lica, pa bi tokom zime naglasak trebao biti na proizvodima koje hidratiziraju kožu. U proljeće bi se trebali okrenuti čišćenju i obnovi kože, u ljeto se valja zaštiti od pretjeranog izlaganja sunčevim zrakama, a na jesen obnoviti epidermu od soli, vjetra i sunca. Svako godišnje doba zahtjeva proizvode specijalizirane za obavljanje ovih osnovnih funkcija njege.

Navlačenje kože
Natezanje kapaka prilikom nanošenja šminke, agresivno trljanje kože da bi istu skinuli s lica, ali i stavljanje kontaktnih leća u oči, radnje su koje utječu na smanjenje proizvodnje kolagena i elasticiteta kože lice.

Kad stavljate kremu oko očiju uvijek koristite “najslabiji” ili četvrti po redu prst ruke, kao i nježne kružne pokrete kako bi izbjegli pretjerano trljanje i navlačenje kože – savjetuje slavna estetičarka Renee Rouleau.

Woman relaxing with cucumber slices covering eyes

Sunčanje bez zaštite
Izlaganja kože jakom suncu najgora je stvar koju možete napraviti svojoj koži.

Svako tamnjenje kože smatra se njegovim oštećenjem – upozorava dermatologinja Nazarian, te dodaje da ponovljeno izlaganja UV zračenju može dovesti do mutacije stanice kože i do oboljevanja od karcinoma malanoma. No ako to nije dovoljno loše, hronično zračenje i sunčanje također izaziva znakove prijevremenog starenja poput bora i mrlja na koži.

Zapuštanje kože
Pretjerana upotreba kozmetičkih sredstava jednako je pogubna na izgled kože lica, kao i zanemarivanje ovog dijela tijela. Nije dovoljno samo se umiti ujutro.

Koža traži svakodnevnu hidratizaciju, zaštitu od sunca, kao i redovite preglede kod dermatologa. Većina tumora kože može se u potpunosti izliječiti ako se “uhvate” na vrijeme – upozorava dr. Nazarian.
Pušenje
Ako nemate dovoljno inicijative za prestanak pušenja i usvajanje zdravijih navika, uzmite u obzir da vas svaka popušena cigareta postaruje, odnosno izaziva stvaranje bora i drugih oštećenja na koži lica. Prestanite da pušite još danas!