Ovo su alkoholna pića s najviše kalorija koja treba izbjegavati

najbolji-kokteli
Alkohol se, zbog svoje energetske vrijednosti, može smatrati hranom. Međutim, alkohol ima najviše takozvanih „praznih kalorija“. Pod ovim pojmom podrazumijevaju se namirnice koje, osim kalorija, ne pružaju nikakvu nutritivnu vrijednost.  Upravo zato alkohol goji i nije dobar za vaš organizam u većim količinama. Pogledajte koja to alkoholna pića posjeduju najviše kalorija i zašto ih treba izbjegavati.

Šta je uopšte alkohol i kako utiče na organizam?

Alkoholna pića nastaju fermentacijom i destilacijom prirodnog skroba i šećera. Alkohol je u smislu kalorija vrlo štetan za zdravlje. Unošenje prevelike količine alkohola može dovesti do smanjenja mogućnosti organizma da sagorijeva masnoće. Zbog toga se mogu javiti masne naslage, posebno oko stomaka, često poznate pod imenom „pivski stomak“.

Pijenje velike količine alkohola najčešće je povezano sa jedenjem masne hrane, a tvar koja sprečava mršavljenje je acetat. Konzumiranje alkohola smanjuje razinu masti u organizmu, ali i crpi energiju i utiče na kožu. Dakle, dok naše tijelo skladišti hranljive tvari, proteine, ugljene hidrate i dobre masti koje su nam neophodne jer pružaju energiju, alkohol s druge strane crpi tu energiju i zaustavlja određene procese u organizmu, uključujući apsorbciju hranljivih tvari i masti.

Kako spriječiti štetni uticaj alkohola?

Ako ste na dijeti pazite šta pijete i u kojim količinama, odnosno, sabirajte kalorije kao i kod hrane. U protivnom, mršavljenje će vam ići puno sporije. Uz to, naše tijelo registrira alkohol kao toksin pa pokušava da ga što brže pretvori u nešto manje škodljivo – u višak energije koji se pretvara u salo koje se kod muškaraca taloži na trbuhu, a kod žena na bedrima. Ipak, postoje fenomeni koji čak ne moraju ni piti, a alkohol će nekako uvijek biti tu.

Ova pića obožavamo, ali imaju najviše kalorija

Prema istraživanjima, pića koja su najomiljenija među ljudskom populacijom su pivo i vino. Ozloglašeni „pivski stomak“ nije slučajno dobio naziv po pivu, jer je baš pivo piće sa 170kcal u jednoj krigli od 0.5 litara.

Možda je pivo kruh u teku’em stanju, ali preporuka nutricionista kada se gube kilogrami je da se ne jede kruh.

125 mililitara crnog vina sadrži 90 kcal, a ista količina slatkog bijelog vina 118 kcal. Čaša (25 mililitara) konjaka, viskija ili vodke sadrži 55 kcal, dok likeri poput Baileys sadrže preko 120 kcal. Ako se uzme u obzir da je većina ovih pića glavni sastojak koktela, prije no što odlučite da ih naručite, sjetite se da uz njih idu i sokovi. Sokovi imaju šećer, koji takođe spada u „prazne kalorije“, što koktel čini skoro duplo „težim“.

Evo koliko se kalorija u prosjeku krije u 100 ml alkoholnih pića:

● Brendi – 230 kcal
● Konjak – 228 – 375 kcal
● Likeri – 250 kcal
● Pivo – 45 kcal
● Rakija – 175 – 350 kcal
● Rum – 280 kcal
● Šampanjac – 85 kcal
● Vino, belo – 85 kcal
● Vino, crveno – 80 kcal
● Vinjak – 250 kcal
● Viski – 250 kcal
● Vodka – 230 kcal

Jedna čaša alkoholnog pića može zamijeniti jednu dnevnu porciju masti (jedna porcija masti je veličine vrha palca za žene, a za muškarce 2 veličine vrha palca).  Mijenjanje porcija masti alkoholom nije zdravo, jer se tako škodi jetri. Popijte čašicu ili dvije dnevno, nikako više!

Kokteli su tek posebna priča

Imajte na umu da najukusniji i najbolji kokteli mogu biti energetske bombe i imati kalorije koliko i konkretan obrok. Na primjer, margarita – meksički koktel od tekile i soka od narače- ima oko 740 kalorija, skoro kao dvije čokolade od 100 grama.

Kalorije u koktelima:

● Long Island Ice Tea – 780 kcal
● Margarita – 740 kcal
● Pina Colada – 644 kcal
● White Russian – 425 kcal
● Mai Tai – 350 kcal
● French 75 – 250 kcal
● Fog Cutter – 225 kcal
● Gin/vodka i tonik – 200 kcal
● Mojito – 160 kcal
● Cosmopolitan – 150 kcal
Zaključak je da je umjerenost ključ u svemu, pa i u piću. Ako pijete, pijte odgovorno i nadomjestite svom organizmu štetu koju alkohol čini, tako što ćete trenirati, hraniti se zdravo i redovno spavati. To je najmanje što sebi možete priuštiti.