OVO SIGURNO NISTE ZNALI O TREŠNJAMA!

Trešnje, koje su zbog svojih brojnih koristi poznate i kao super hrana, nisu samo bogate vitaminima i mineralima već su pune i antioksidansa, dok u isto vrijeme sadrže jako malo kalorija.

Bogata je i njihova povijest, stoga svakako pročitajte sljedeće zanimljivosti o ovom popularnom (i jako zdravom) voću!

  • Trešnja se u Japanu smatra uzvišenom biljkom, stoga je Japan 1912. godine poklonilo SAD-u 3.020 stabala trešnje u znak njihovih (rastućih) prijateljskih odnosa. Stabla su posađena u Sakura parku na Manhattanu (New York).
  • Plod trešnje dio je porodice ruža (Rosaceae) u kojoj se nalaze i bademi, breskve, marelice te šljive.
  • Vjeruje se da su trešnju otkrili Rimljani negdje oko 70. godine prije Krista, na području tadašnje Anatolije. Trešnju su predstavili Britancima tokom prvog stoljeća.
  • Kanada drži rekord za pripremu najveće pite od trešanja na svijetu. Pitu koja je težila gotovo 18 tona ispekli su stanovnici grada Oliver (u pokrajini British Columbia) i tako srušili rekord koji je do tada držao grad Traverse (SAD).
  • Njemačka riječ Kirsch, po kojoj su likeri od trešanja dobili ime, dolazi od riječi karshu – ovo ime dobile su trešnje koje su kultivirane na području nekadašnje Mezopotamije.
  • Hemijska reakcija između trešanja i lužina poput praška za pecivo uzrokuje plavu boju kada je jelo gotovo.
  • Iako su već tada bile popularne kao voćni deserti, tokom 15. i 16. stoljeća trešnje su se koristile u medicinske svrhe.

error: Content is protected !!