Ovo selo u Njemačkoj je prokleto rakom!

Njemačko selo ima dvostruko veću stopu oboljevanja od raka od državnog prosjeka…

Iako je dom samo 1.500 ljudi, selo Vevelsflet postalo je svjetski poznato, ali ne po dobrome. Naime, u tom njemačkom mjestu čak svaki deseti stanovnik boluje od nekog oblika raka — pa tako gotovo u svakom domaćinstvu živi neko ko ima tu zlokobnu dijagnozu.

Iako je karcinom definitivno bolest u porastu i epidemija modernog doba, tačan razlog za tako velik broj oboljelih niko ne zna, piše „IB tajms“.

Prokleti rakom
Prema statističkim podacima, svako iz Vevelsfleta ima čak dvostruko veće šanse za tu dijagnozu nego ljudi iz ostatka Njemačke.

„Osjećamo se kao da je na nas neko bacio kletvu, a sve nas češće i drugi nazivaju ’mjestom prokletih‘“, rekao je gradonačelnik Ingo Karstens.

On sam, na sreću, još nije dobio tu strašnu bolest, ali je zbog karcinoma dvostruki udovac, jer su mu obje supruge umrle od raka.

Neki mještani smatraju da su za sve krive tri nuklearne centrale koje se nalaze u blizini.

Međutim, univerzitet u Libeku je napravilo istraživanje vezano uz nuklearke, ali je istražio i ostale mogućnosti kao što su upotreba toksičnih sprejeva koji se koriste u obližnjem brodogradilištu, azbest i pesticidi — ali ništa od toga se nije pokazalo kao mogući uzročnik.

Uprkos rezultatima naučnika i doktora, zabrinuti meštani traže pokretanje službene istrage i veruju da iza svega leži nebriga vlasti. U Vevelsflety je najveća smrtnost od raka dojke, pluća, debelog crijeva i želuca.