Ovo povrće spasilo je najviše života od svih drugih biljaka: Vasco da Gama zna to veoma dobro

Rt Dobre Nade bio je spasonosan za posadu broda čiji je kapetan bioportugalski pomorac Vasco da Gama. U 14. stoljeću na jednoj od ekspedicija Vasco da Gama je izgubio preko 60% posade te je neplanirano svratio na Rt Dobre Nade i dao gotovo svo blago u zamjenu za kiseli kupus ili brassicau oleraceau kako bi, spriječio smrtnost mornara na njegovom brodu. Zašto baš kiseli kupus?!

E, pa zato što je riječ o namirnici izuzetno bogatoj vitaminom C čiji nedostatak u organizmu čovjeka uzrokuje bolest zvanu SKORBUT, jedan od glavnih uzročnika smrtnosti pomoraca u ta davna vremena. Mnogi brodovi su nestali sa posadom zbog nedovoljno kiselog kupusa a gotovo svi kapetani su SKORBUT opisali kao daleko najgoru oluju i nesreću koja ih može snaći na pučini..

Mnogi kapetani su u dnevnicima opisivali probleme koji su nastajali zbog nedostatka upravo kiselog kupusa.. Koje su najveće ljekovite prednosti kiselog kupusa i zašto je vrlo važno da ga imamo preko zime u zalihi..

U našim krajevima oduvijek postoji tradicija kiseljenja kupusa ili zelja. Kiseli kupus je našim precima bio jedna od glavnih zimskih namirnica i izvor vitamina C. Danas još uvijek slijedimo tradiciju spravljanja kiselog kupusa za zimnicu. Istina je da mnoge tradicije izumiru, ali ovoj se to ne bi smjelo dogoditi, jer je kiseli kupus izuzetno hranjiv i ljekovit. Ljekovitost kiselog kupusa nadilazi ljekovitost mnogih poznatih biljaka. Sto grama sirovog kiselog kupusa sadrži čak 20 mg vitamina C. Slijede vitamin A, folna kiselina, magnezij, željezo, fosfor, kalcij, kalij, natrij, balastne tvari i bjelančevine.

Odličan je izvor vitamina B12, zbog toga se posebno preporučuje vegetarijancima i veganima. Crveni kupus je i do sedam puta ljekovitiji od bijelog, a njegova boja ukazuje da sadrži i ljekovite antocijanine.

Blagodati soka kiselog kupusa – RASOL

Rasol – sok kiselog zelja – ima mnogo povoljnih učinaka po zdravlje.

Bogat je vitaminima C, E, K i B, kao i vitaminom U, jednim od najrjeđih vitamina, važnim za liječenje čira na želucu i dvanaestercu.

Vrlo je popularan narodni recept za liječenje nagluhosti pomoću rasola.  Navečer, prije spavanja, namočite vatu u rasol od kupusa i stavite je u uho. Tako spavajte i izvadite je ujutro.

Između ostalog, rasol djeluje protiv gljivica i bakterija, štiti od upala, pomaže kod čira i liječi mamurluk.

Poboljšava probavu

Kiseli kupus je bogat vlaknima, što je vrlo važno za pravilnu probavu. Vlakna mogu spriječiti brojne probavne probleme kao što su zatvor, grčeve i nadutost, dok redovito konzumiranje može spriječiti rak želuca i debelog crijeva.

Povećava razinu energije

Zbog bogatog sadržaja željeza, kiseli kupus može povećati razinu energije, potaknuti cirkulaciju i poboljšati vaš metabolizam. To također može spriječiti anemiju, umor i glavobolje.

Pojačava imunološki sustav

Kiseli kupus je vrlo bogat vitaminom C koji može potaknuti vaš imunološki sustav i pomoći vam u borbi protiv brojnih bolesti i stanja. Visok sadržaj vitamina C također će regenerirati vaš stanice, povećati proizvodnju bijelih krvnih stanica i potiče proizvodnju kolagena..

Priprema kiselog kupusa

15 kg zelja
0,5 kg soli
šest lovorovih listova
žlica papra u zrnu
komadići dunje radi žuće boje
po izboru ljupčac, kim, komorač, vinova loza ili jabuke

U plastičnu bačvu složite red rezanog kupusa, a zatim red soli i začina. Nastavite tako dok sve ne potrošite. Sve zalijte vodom dok ona prekrije kupus i hermetički zatvorite.

Prvo držite zelje na sobnoj temperaturi dok se ne ukiseli, za što je potrebno oko mjesec dana.

Zatim ga premjestite na hladno mjesto poput podruma i čuvajte na temperaturi ne većoj od pet stupnjeva.

Ako bačva nije puna do vrha, napunite najlonsku vreću vodom i stavite je kao uteg na zelje, da ga pritišće.

sehara.net