Ovo odmah izbacite iz kuće ako imate problema sa kihanjem

Prašina nije krivac – iako je, definitivno, problem.

Mirišljave svijeće

Naravno, voljeli bismo da nam kuća miriše na more, borovu šumu ili jorgovan, ali istraživanja pokazuju da osvježivači prostora (uključujući mirišljave svijeće) mogu biti uzrok respiratornih alergija. Ako sumnjate da su parfemisani proizvodi koje koristite (uključujući deterdžent za pranje veša i losion za tijelo) razlog zbog kojeg osjećate “svrab” u nosu, zamijenite ih neparfemisanim verzijama.
Usisivač

Usisivač sigurno koristite s namjerom da se otarasite alergena, kao što su prašina i dlake kućnih ljubimaca. Ali, ukoliko ne povedete računa o pravilnom održavanju vašeg usisivača, on će učiniti upravo suprotno – raspršivaće alergene na sve strane. Kako biste to izbjegli, najbolje je da HEPA filter mijenjate svakih šest mjeseci ili da ga perete (ukoliko je riječ o perivom filteru) nakon svakog šestog usisavanja. Kesu mijenjajte (ili praznite posudu) kada je puna oko jedne trećine, jer previše puna kesa ili posuda može smanjiti efikasnost usisavanja i uticati na raspšivanje prašine.
Cvijeće

Cvijeće (nažalost) može biti uzrok zbog kojeg kišete, ali ne brinite – nisu sve vrste odgvorne za to. Naime, vrste cvijeća koje imaju jači i opojniji miris (primjera radi, jorgovan i ljiljan) mogu izazvati iritaciju koja se odražava kihanjem. S druge strane, “blaže” vrste (perunika, božur ili dalija) imaju neutralan miris pa zbog toga ne izazivaju kihanje.
Plišane igračke

Plišane igračke su poznate i po tome što mogu biti stanište grinja koje su jedan od najvećih alergena (preko pedeset miliona ljudi širom svijeta alergično je na grinje). Ukoliko redovno perete posteljinu, ali i dalje imate kijavicu, plišane igračke vaše djece mogle bi biti uzrok. Ukoliko se igračke mogu prati, perite ih jednom mjesečno (prije pranja u mašini, ubacite ih u jastučnicu, kako se ne bi oštetile).
Tapacirano uzglavlje

Tapacirana uzglavlja mogu skupljati alergene (čitajte: prašinu) i teže ih je čistiti od čvrstih površina, kao što je drvo. Redovno usisavanje može pomoći pri eliminisanju prašine, ali neće pomoći u eliminisanju grinja koje se nalaze dublje u uzglavlju. Ukoliko imate alergiju, najbolje je da ovakvo uzglavlje zamijenite.