Ovo morate da probate: POŠIRANA JAJA U TOPLOM JOGURTU

Poširana jaja poslužena u mješavini jogurta i bijelog luka turski su specijalitet, dostojan sultana. Prema nekim podacima, u 15. Vijeku çılbır je zaista svako jutro stizao na sto otomanskim vladarima. U jelo se tradicionano dodaje umjereno ljut čili.

Kuhari širom svijeta zaljubili su se u turski doručak pa se od recepta do recepta mogu primijetiti varijacije na ovu temu. Neki šefovi će zagrijati jogurt prije posluživanja kako bi bio kremastiji, dok će ga drugi poslužiti hladnog.

Najzahtjevniji dio pripreme je poširanje jaja, ali uz malo prakse lako je doći do rezultata. Kako biste uspješno poširali jaja birajte što svježija jer stajanjem postaju vodena pa se tokom kuhanja u vodi neće lijepo oblikovati. Jaja neka budu hladna jer duže ostaju stisnuta i neće “zaplesati” po posudi, a i lakše ćete tempirati vrijeme kuhanja jer će žumance biti tečno, a bjelance čvrsto.

Çılbır ne treba brkati s čimburom, jelom od mljevenog mesa s jajima koje se priprema širom Balkana. Ovo je recept Najdžele Loson za çılbır

Sastojci: 200 g grčkog jogurta, 1 čehna bijelog luka, 1 kašičica soli, 2 kašičice putera, 1 kašičica maslinovog ulja, 1 kašičica mljevene paprika, 2 jaja, 1 kašičica jabukovog sirćeta, kopar

Priprema:

Uzmite posudu srednje veličine, napunite je vodom u visini od oko 4 cm i zagrijte je. Poklopite je posudom otpornom na temperaturu tako da nema kontakta s vodom i u nju stavite jogurt, so i usitnjeni bijeli luk. Promiješajte. Kada se jogurt zagrije na tjelesnu temperaturu (provjerite na koži) ugasite vatru, ali ostavite posudu.

Zagrijte puter i kad lagano počne da tamni ugasite vatru i sipajte ulje i mljevenu papriku.

Dodajte sirće u vodu i prije nego što provrije smanjite vatru. Jaja razbijte u posebnim posudicama. Viljuškom napravite kružni pokret pa unutra spustite jaje i kuhajte na umjerenoj vatri 3-4 minuta pa izvadite jaje kašikom koja ima rupice.

Topli jogurt podijelite u dva tanjira i na svaki stavite po jedno jaje pa prelijte uljem s paprikom i prema želji ukrasite koprom.