Ovo je znak da vam imunitet propada

Herpes može biti zaista veliki problem kako estetski, tako i zdravstveni. Herpes ne samo da ne izgleda lijepo, već predstavlje i alarm da je imunitet opao i da vaše tijelo nije u zavidnom stanju.


Pored antivirusnog lijeka i masti i krema, herpes virus se može lečiti i prirodnim putem. Ulje čajnog drveta ima pozitivno dejstvo i prema nekim istraživanjima, zaključuje se da može smanjiti vrijeme trajanja virusa i do 5 dana.

Propolis je uvijek dobro imati u kući, jer je jedan od boljih prirodnih preparata koji podstiče jačanje imuniteta. Sadrži antigljivična i antivirusna svojstva. Samim tim što jača imunitet, smanjuje mogućnost da se javi herpes virus. Simptome herpesa može smanjiti i unošenje cinka i vitamina C.

Ono što dodatno smanjuje pojavu herpesa je esencijalna aminokiselina, poznatakao L – Lizin, koju ljudsko tijelo ne može da proizvodi samostalno. Ona se može uzimati kao poseban dodatak ishrani ili kroz hranu, pri čemu tada djeluje mnogo bolje i efektivnije.

Heljdino brašno je još jedna prirodna smjesa koja pomaže kod herpesa. Brašno se pomiješa sa mlakom vodom i tako dobijena smjesa se maže preko bolnih dijelova. Treba spomenuti i bundevino ulje i beli luk koji pomiješan sa medom može i te kako da umanji bolove upaljenih dijelova kože.


Herpes virus se ne može trajno izliječiti, ali se svakako mogu preduzeti određeni koraci, kojim se smanjuje mogućnost njegovog ponovnog javljanja.

Kako bi se spriječilo širenje virusa, potrebno je ne dirati inficirana mesta, koja uvijek moraju biti očišćena i suha.

Što više odmora, manje stresa, pravilna ishrana puna proteina, što više fizičke aktivnosti i vitamina kako bi imunitet ojačao. Jedino tako ćete sačuvati organizam od herpes virusa, a tu vam mogu pomoći i neki od prirodnih lijekova.

Mlijeko

Navlažite pamučnu tkaninu mlijekom sa 1,5% mliječne masti i nanesite na zahvaćeno mjesto sa herpesom (ako nemate mlijeko potrebnog sadržaja masti, možete koristiti bilo koje). Nemojte ulanjati mlijeko sve dok se samo ne osuši. Ponovite ovu proceduru svaka 2-3 sata i herpes bi trebalo da nestanu do večeri.

Sladić

Korjen sladića, odličan je lijek za herpes. Sameljite u prah, dodajte prokuhanu vodu da dobijete kašastu masu i nanesite direktno na osip. Ovu proceduru je najbolje uraditi prije spavanja i tek ujutru isprati ostatke sladića sa lica.

Bijeli luk

Bijeli luk je također odličan za herpes. Iscijedite jedno čehno bijelog luka i dobijenu kašu nanesite na bolno mjesto. Ova metoda je pogodna samo za kućno liječenje, ali je izuzetno efikasna!

Eterično ulje nane

Za razliku od bijelog luka, esencijalno ulje mente ne samo da lijepo liječi osip od herpesa, već i odlično miriše. Nanosi se na upaljeno područje kože tri puta dnevno. Ovo je najbolji lijek za herpes na usnama!