Ovo je vrsta osobe koje se najviše trebate čuvati

Kao i većina mentalnih oboljenja, sociopatija ili antisocijalni poremećaj ličnosti (APL) nije uopšte rijetka pojava. Štaviše, procjenjuje se da otprilke 8.3% čovječanstva ima ovaj poremećaj i šanse su veoma velike da poznajete takvu osobu (ili više njih). Ipak, nisu svi sociopati ono što ste mogli vidjeti u filmovima i serijama.

Antisocijalni poremećaj ličnosti karakteriše doživotno loše ponašanje. Šta to znači? Osobe sa ovim poremećajem imaju tendenciju da budu lažljive, impulsivne, da ignorišu odgovornosti i da, u najgorim slučajevima, nemaju savjesti.

Ovdje je potrebno napomenuti i još jednu stvar: iako se termini “sociopata” i “psihopata” upotrebljavaju da označe isto stanje, oni zapravo znače različite stvari. Dok je većina sociopata sklona impulsivnom ponašanju i često se posmatraju kao poremećene ili mentalno neuravnotežene osobe, psihopate su hladne i proračunate, a veoma često i jako šarmantne osobe. Psihopatija je ekstremni kraj antisocijalnog spektra, jer su praktično svi psihopati antisocijalni, ali nisu sve antisocijalne osobe i psihopate.

Saznajte koji su to simptomi koji otkrivaju sociopate.

Nedostatak empatije.

Možda i jedan od najpoznatijih znakova antisocijalnog poremećaja ličnosti je nedostatak empatije, naročito nemogućnost da se osjeća kajanje za lične postupke. Mnoge osobe sa APL-om nemaju savjesti, ali ne i sve. Međutim, psihopate uvijek imaju ovaj simptom, što ih čini posebno opasnim. Kada ne osjećate kajanje, nekako ste slobodni da radite bilo šta – bilo šta loše što vam pada na pamet.
Teške veze.

Osobe sa APL-om teško formiraju emotivne veze pa su njihovi odnosi često nestabilni i haotični. Umjesto da uspostave veze sa ljudima u svom životu, oni pokušavaju da ih eksploatišu u svoju korist, a najčešće kroz prevaru, prisiljavanje i zastrašivanje.
Manipulativnost.

Sociopati obično pokušavaju da zavedu ljude oko sebe ili da sarađuju s njima zarad lične koristi ili zabave. Ali to ne znači da su svi izuzetno harizmatični. To može biti tačno za neke, a obično se za psihopate kaže da su površno šarmantni. Međutim, kada je riječ o sociopatima, šarm svakako nije riječ koja bi mogla da ih opiše.
Obmanjivanje.

Sociopate imaju reputaciju da su osobe koje obmanjuju, varaju i lažu. Često se osjećaju veoma ugodno da lažu, a kako bi ostvarili neki svoj cilj ili izvukli se iz nevolje ili problema. Takođe, imaju tendenciju da uljepšavaju i izvrću istinu kada im to odgovara.
Bezdušnost.

Neki mogu biti otvoreno nasilni i agresivni. Drugi neće propustiti priliku da vas verbalno napadaju i zlostavljaju. U svakom slučaju, osobe se APL-om imaju tendenciju da pokazuju okrutno zanemarivanje osjećanja drugih ljudi.
Neprijateljstvo.

Socipate nisu neprijateljski nastrojeni već je vjerovatnije da ponašanje drugih tumače kao neprijateljsko, a što ih “tjera” da krenu u osvetu.
Neodgovornost.

Još jedan znak da neko ima APL može biti zanemarivanje finansijskih i društvenih obaveza. Zanemarivanje odgovornosti izuzetno je često.
Rizično ponašanje. Kombinacija neodgovornosti, impulsivnosti i potreba za trenutnim zadovoljavanjem – uopšte ne iznenađuje da su sociopate uključene u rizično ponašanje. Veoma malo brinu za sigurnost drugih, ali i za sopstvenu. To znači da su prekomjerno konzumiranje alkohola, korištenje opijata, kockanje, polni odnos bez zaštite i opasni hobiji (koji uključuju kriminalne aktivnosti) veoma česti.
Može li se antisocijalni poremećaj ličnosti liječiti?

Terapija može pomoći u upravljanju nekim od simptoma i neželjenih efekata, posebno u blažim slučajevima. Ali, sociopate će veoma rijetko (gotovo nikada) tražiti stručnu pomoć. Jedna od zanimljivih stvari u vezi sa ovim poremećajem je opšti nedostatak uvida. Sociopata može prepoznati da ima problem. Primjećuje da je u nevolji. Spoznaje da ima problema na poslu. Ali, nikada ne krivi sebe za takvo stanje već druge ljude i okolnosti.

Simptomi APL-a mogu se povući sa godinama, naročito kod blažih slučajeva sociopatije. Međutim, ukoliko poznajete nekoga sa ovim poremećajem, najbolja stvar koju možete uraditi jeste da se udaljite od te osobe. Izbjegavajte je, jer vam ona može bespotrebno iskomplikovati život.