Ovo je pravi razlog zašto neki muškarci puštaju bradu

 

Kada primijetimo da neki muškarac pazi na svoj izgled, mogli bismo olako zaključiti da samo traži partnericu. No najnovije istraživanje pokazuje da su brade, bar djelomično, evoluirale kako bi muškarci koji ih nose povećali svoje šanse u odnosu na konkurenciju.

U usporedbi s mužjacima i ženkama brojnih drugih primata, muškarci i žene se u prosjeku međusobno vrlo razlikuju, zahvaljujući među ostalim i dlakama na licu. Objašnjenje je u evoluciji kroz seksualnu selekciju, odnosno u procesu koji daje prednost svojstvima koje povećavaju šanse za parenje.
No zanimljivo je da žene nisu baš jako zainteresovane za brade. Dok neke studije pokazuju da žene vole brade od dva, tri dana ili duže, druge kažu da im je draži ‘čisti izgled’. Zbog toga se ne može jednoznačno zaključiti da su brade evoluirale zbog toga što privlače žene.

Dominantni muškarci
Stručnjaci stoga kažu da bi odgovor mogao biti u drugoj vrsti spolne selekcije. Za reprodukciju nije dovoljna samo atraktivnost, već se prigoda za parenje dobiva kroz natjecanje s drugim pripadnicima vlastita spola.

Samozatajni, tihi lik iza šanka nema nikakve izglede u odnosu na dominantnog, samouvjerenog muškarca. I postoje dokazi da su se brade razvile upravo kako bi muškarcima pomogle da lakše osvoje partnericu.

Brada zapravo nije neraskidivo povezana s razinom testosterona. Naprotiv, brojne studije pokazuju da i žene i muškarci bradate ljude doživljavaju kao starije, jače i agresivnije od drugih. A dominantni muškarci imaju više šansi za reprodukciju jer plaše suparnike i tjeraju ih da ostanu po strani.

Glas i stas
To je nešto što ‘drži vodu’ danas, ali i ranije u ljudskoj istoriji. Dominacija je prečac za priliku za parenje, a genetska istraživanja pokazuju da osam posto današnje muške populacije u Aziji potječe od Đingis-kana i njegove porodice. Taj bradati vojskovođa osvojio je gotovo cijelu Aziju i pridonio uvjerenju da su bradati muškarci dominantniji.

Brada nije jedino što pridonosi dominaciji, isto je s glasom. Ljudi prednost daju muškarcima dubokog glasa, ali i mišićavijeg tijela.