OVO JE NAJZDRAVIJI NAČIN DA SKUHATE KAFU

Ispostavilo se da kafa nije samo dobra za vaše zdravlje, čak vam može i produžiti život – ali samo ako je pripremite s filterom, navodi se u novoj dugogodišnjoj studiji objavljenoj u Evropskom časopisu za preventivnu kardiologiju.

“Nefiltrirana kafa sadrži supstance koje povećavaju holesterol u krvi. Korištenje filtera uklanja ih i čini srčane napade i preranu smrt manje vjerovatnima”, rekao je autor studije Dag Tel, viši profesor na odjeljenju za javno zdravstvo i medicinu zajednice Univerziteta u Švedskoj.

“Naša studija pruža snažne i ubjedljive dokaze o vezi između metoda kuhanja kafe, srčanog udara i dugog vijeka“, rekao je Tel.

To je loša vijest za ljubitelje kafe napravljene iz kafeterije, koje su tako popularne danas, ili one koji vole jake grčke i turske metode kuhanja. Kuhanje kafe ili upotreba prese za kafu zapravo mogu povećati rizik od srčanih bolesti.

“Nefiltrirana kafa, poput grčke i turske kafe, koja se kuha sadrži veće količine – hemikalije pronađene u kapljicama ulja koje lebde u kafi, a takođe i u talogu”, izjavila je registrovana dijetetičarka Lisa Drer.

“Studije su pokazale da ove materije mogu povećati nivo triglicerida i nivoa LDL holesterola”, rekla je Drer, te dodala:

“Zato se držite filtrirane kafe, kao što je papirni filter koji biste koristili u kafi koja može da pomogne da se ove hemikalije uklone”.

Nova studija pratila je preko pola miliona zdravih norveških muškaraca i žena u dobi od 20 do 79 godina tokom perioda od 20 godina.

Rezultati su pokazali da pijenje kuhane ili presovane nefiltrirane kafe povećava rizik od smrti kod muškaraca starijih od 60 godina zbog povišene kardiovaskularne smrtnosti.

Ali, ispijanje filtrirane kafe – otkrilo se da je, na primjer, kroz filter papir zdravije nego da uopšte ne pijete kafu.

Filtrirana kafa bila je povezana sa 15 odsto smanjenim rizikom od smrti od bilo kojeg uzroka, sa 12 odsto smanjenim rizikom od smrti od kardiovaskularnih bolesti kod muškaraca i sa 20 odsto smanjenim rizikom od smrti od srčanih bolesti kod žena u poređenju s pijenjem kafe.

U stvari, studija je otkrila da oni koji su pili jednu do četiri šoljice filtrirane kafe na dan imaju najmanju stopu smrtnosti.

Filter kafa je način kuhanja kafe koji je uobičajen na Zapadu, posebno u Sjevernoj Americi. Kod nas vlada mišljenje da je ovakva kafa previše razblažena, što je posljedica toga da se u toku ovakvog načina pripreme oslobađa najmanje arome iz kafe.