OVO JE NAJVEĆA MAZA, NAJSLAĐI I NAJBLESAVIJI PAS NA SVIJETU!

Mops ili pug važi za jednog od najslađih i najsimpatičinijih pasa. Iako gan većina ljudi kupuje, isleći da je mirne naravi i da će većinu dana provoditi spavajući, nakon nekoliko sati provedenih sa ovim psom, shvatiće da je realnost potpuno drugačija.
Iako je prava maza, on je izuzetno aktivan i razigran, pa će se po cijeli dan igrati i zahtijevati vašu punu pažnju. Pripadnici ove rase pasa potiču iz Kine, a ne zna se tačno vrijeme kada su nastali. Prosječna visina pasa iznosi od 25 do 36 cm, dok njihova težina varira od 6 do 9 kg. Životni vijek mopsa je izuzetno dug i oni mogu živjeti i do 15 godina.

Sa ovim psom vam nikad neće biti dosadno. Uvijek su spremni za zabavu i igru. Veoma su ponosni. Osjećajni su i željet će da znaju da su voljeni. Zahtijevat će puno nježnosti, ali znaće da uzvrate tu nježnost. Nisu prgavi, ni lajavi i znaće da budu odani vlasniku. Pored toga sjajno će se slagati sa drugim životinjama, kao i sa malom djecom. Iako umeju da budu previše zaštitnički nastrojeni nisu agresivni, a usljed adekvatne dresure i socijalizacije biće veoma staloženi i miroljubivi psi.

Mopsi pripadaju maloj rasi pasa sa veoma kompaktim tijelom. Njiohovo tijelo je veoma snažno i mišićavo kvadratičnog oblika, ali i pored toga djeluju veoma skladno i elegantno.
Tijelo im je prekriveno veoma mekom, kraktom i sjajnom dlakom. Ona se može javiti u crnoj, boji kajsije, srbrnoj ili žuto – smeđoj boji. Veoma je laka za održavanje i dovoljno je četkanje dva do tri puta nedeljno. Iako im je dlaka kratka u periodu linjanja dosta se linjaju i potrebno je svakodnevno četkanje.

Za mopsa bi najbolje bilo da živi u stanu ili kući sa vlasnikom. Idealno bi bilo da posjedujete dvorište u kojem bi mogao svakodnevno da trči i da igra. Kako je mali neće biti problema da potrebe za aktivnosti zadovolji i u stanu, ali pored toga preporučuje se da ga vodite u dnevne šetnje na povodcu.

Nešto su osjetljivijeg zdravlja. Osjetljivi su na promjene vremena kao i na izuzetno toplo ili hladno vrijeme. Koža im je veoma osjetljiva i podložna dobijanju različitih alegrija zbog čega je jako bitno da čim uočite neku promjenu odvodete psa kod veterinara. Od čestih bolesti mogu se još javiti i gojaznost, problemi sa očima, keratitis, prehlada i respiratorne infekcije.

error: Content is protected !!