Ovo je najvažnija osobina koja olakšava sve probleme u vezi ili braku

Povjerenje, razumijevanje i ljubav samo su neki od važnih sastojaka za sretnu vezu ili brak. Pitate li stručnjake šta je najvažnija osobina koja garantuje dugotrajnu ljubavnu sreću, složit će se da je riječ o empatiji.

Empatiju možemo definisati kao sposobnost razumijevanja tuđih osjećaja, poistovjećivanja s njima te dijeljenja osjećaja s drugima. Ona je srce svake veze, a bez nje se pojedinci ne mogu istinski vezati jedno za drugo.

Do ovih saznanja došli su još dr. John Bowlby i dr. Mary Ainsworth istraživajući ponašanja beba i njihovih roditelja. Štoviše, istraživanje je pokazalo da su djeca čiji roditelji nisu bili saosjećajni kasnije u životu imali problema s povezivanjem s drugima.

Ljudska su bića stvorena za građenje veza, a empatijama im je vrlo važna. Ako jedna osoba ne saosjeća s drugom, šalje joj poruku da ju ne poštuje. Veza tada postaje nestabilna te se s vremenom raspada.

Empatija se može razviti, a pokušaj građenja ove važne ljudske osobine kod muškaraca smatra se pozitivnim korakom u pravom smjeru prema boljoj i kvalitetnijoj vezi. Čak i ako muškarac nije empatičan, njegova želja da suosjeća s partnericom učinit će je sretnijom i zadovoljnijom.

Empatija je važna kod oba spola, no istraživanja pokazuju da su žene nagonski saosjećajnije. Upravo zato u vezama često osjećaju kao da nisu dovoljno voljene.

Empatija se može razviti, a pokušaj građenja ove važne ljudske osobine kod muškaraca smatra se pozitivnim korakom u pravom smjeru prema boljoj i kvalitetnijoj vezi, potvrdila je studija Udruženja američkih psihijatara s istraživačima iz Harvarda i koledža Bryn Mawr.

Čak i ako muškarac nije empatičan, njegova želja da suosjeća s partnericom učinit će je sretnijom i zadovoljnijom.