Ovo je najljepši način da pobijedite depresiju

Nedavno istraživanje pokazalo je da oni koji ne vjeruju lijekovima mogu za svoje duševno zdravlje da urade veliku stvar na sasvim jednostavan i zabavan način…

 

Oni koji uživaju u čitanju će vam reći da ne postoji bolji način da se odmorite, opustite i uljepšate sebi život od dobre knjige. Sada je to potvrdila i nauka, pošto su rezultati nedavno sprovedenog istraživanja pokazali da čitanje ublažava simptome depresije.

Iako nije lijek, čitanje je djelotvorno i može da smanji potrebu za antidepresivima. Mnogim pacijentima koji pate od blage i umjerene depresije čitanje je pomoglo, i poslije nekog vremena osjetili su da im je bolje. Ovaj tretman poznat je kao biblioterapija i ima zemalja u kojima terapiju čitanjem i ljekari prepisuju.

– Bibiloterapija se pokazala kao vrlo efikasna u ublažavanju simptoma depresije na duže staze, ovaj tretman je prilično dobar i smanjuje potrebu za medikametoznim lječenjem – navodi se u studiji, prenosi Dejli mejl.

Jedno ranije istraživanje proučavalo je uticaj čitanja na starije osobe koje pate od depresije, i ispostavilo se da čitanje popravlja raspoloženje i da pomaže i osobama u godinama koje muči usamljenost zbog koje se osjećaju i depresivno.

Ovo saznanje je bilo dodatni podsticaj sa uvođenje čitanja u terapiju. Pacijentima se daje pristup stručnoj literaturi, ali i klasičnim književnim djelima, epskoj fantastici, drami i poeziji.

– Mnogi ljudi koji pate od depresije osjećaju se izolovano, ali čitanje o iskustvima drugih ljudi, čak i kada su ona plod mašte pisca značajno utiče na njihovo raspoloženje i vraća im nadu – kaže dr Liz Bruster, koja je proučavala efekte biblioterapije na mentalno stanje pacijenata.

Njeno istraživanje pokazalo je da čak i lako štivo kao što su krimi romani značajno popravlja raspoloženje depresivnih osoba.

– Ima pacijenata koji vole sigurnost i predvidivost krimića, jer se kod njih uvijek zna da će slučaj na kraju biti uspješno riješen – objašnjava ona.

Ako ste u depresiji, a ne želite da uzimate lijekove, pokušajte da čitate. Ništa vas ne košta, a nauka kaže da pomaže.