Ovo je mnogo bolja opcija: ZAŠTO IZBJEGAVATI ČAJ U KESICAMA?

Mnogi piju čaj koji se kupuje pakovan u kutije i male kesice, a evo zašto je to zapravo loša odluka i zašto treba da pijete čaj koji se kupuje na mjeru. Proces je malo komplikovaniji jer morate procijediti čaj, ali je efekat na zdravlje mnogo bolji.

Posljednjih godina mnogi proizvođači koriste sintetičke supstance poput plastike ili polietilen tereftalata (PET) za pakovanje vrećica čaja. Tokom studije, naučnici sa kanadskog univerziteta uklonili su listove čaja iz tih kesa, a sama vrećica je stavljena u vrelu vodu na 5 minuta, na temperaturi od 95 stepeni Celzijusa.

Izgleda da tokom kuhanja kesice čaja, u čaši se nakupi oko 11,6 milijardi mikroplastičnih čestica većih od 100 nm i 3,1 milijarde nanoplasta manjih od 100nm.

Taj nivo zagađenja je hiljadama puta veći nego kada koristite drugu hranu. Iz studije nije jasno od kojih proizvođača su se koristile vrećice čaja, i da li svaki proizvođač koristi te vrećice ili ima onih sigurnijih?

Naučnici su nedavno pronašli mikroplastiku u organizmima 97% njemačke djece. Biolozi su u studiji od 2014. godine pa do 2017. godine, pregledali urin 2,5 hiljada djece uzrasta od nekoliko mjeseci do 17 godina. Na uzorcima urina naučnici su tražili ostatke plastifikatora – supstance koje su dio savremene plasatike, a proizvode se nakon što tijelo pokuša da preradi plastične čestice.

Preporuka je da u svakom slučaju kupujete čaj na mjeru, koji je daleko ljekovitiji, intenizvnijeg ukusa i pozitivno utiče na organizam.