Ovo je labrador – retriver Klinker koji spašava pčele

Pomoću njuha Klinker otkriva za pčele smrtonosne bakterije američke truleži

Vjerovatno ste svi čuli za pse koji pomažu policiji, ali ovo je sigurno prvi put da čujete za psa koji pomaže pčelarima. Klinker je pas, labrador-retriver iz Marylanda koji izgleda kao bilo koji drugi pas, međutim ona ima nevjerovatnu sposobnost da njuhom otkrije bakterije koje ubijaju pčele.

“Njen radni dan sastoji se od toga da hoda između košnica i njuši bakterije američke truleži.“, kaže William Troup, pčelarski inspektor sa Maryland Odjela za poljoprivredu.

Bakterija američke truleži donosi mnogo štete pčelarima širom Amerike, a također je jedna od najraširenijih bakterija u cijelom svijetu. Međutim, za Amerikance to nije problem budući da imaju Klinker koja ovu bakteriju detektuje za tili čas.

Njene njuškajuće vještine su toliko tražene diljem Amerike da se zna desiti da u jednom danu ona pregleda i do hiljadu košnica. Kada se otkrije ova bakterija je pčelinje društvo već dovela do kolapsa međutim, Klinker je otkriva još u ranoj fazi i američkim pčelarima štedi mnogo novca.

Ovaj pas je efikasan, ekonomičan i pomaže da prežive insekti koji nam toliko koriste. Bilo bi dobro da u svakom gradu na svijetu postoji po jedna Klinker. (aura.ba/A.Omerović)