OVO JE ISTINA: Evo koliko vam je sna zaista potrebno kad imate 20, 30, preko 60 godina, kad ste majka…

Koliko je sati sna potrebno ženama u različitim fazama života? Stručnjaci otkrivaju koliko je odmora potrebno tinejdžerkama, mamama, stalno zaposlenim ženama i starijim damama.

Spavanje je važno za zdravlje isto koliko i pravilna ishrana i fizička akrivnost. Redovan i kvalitetan san pomaže ljudima da podignu raspoloženje i učini ih sposobnim za obavljanje svakodnevnih poslova.
Čak 40 odsto populacije ima neredovan san, a to može da bude uzrok mnogih bolesti. Sa druge strane, nije zdrava ni pretjerana količina spavanja, koja podrazumijeva više od devet sati dnevno, a toliko spava pet posto populacije.

– Količina sna se mijenja tokom vremena, ali ono što uvijek ostaje isto je potreba da se uspostavi navika i redovan san – rekla je specijalista za snove Ejmi Rejnolds.

Poznato je da bebe mlađe od tri mjeseca spavaju između 14 i 17 sati, kasnije se san smanjuje na 11-14 sati dnevno da bi u predškolskom uzrast broj sati bio smanjen na 10 sati.

Tinejdžerkama i učenicama srednje škole u prosjeku potrebno je između osam i 10 sati sna, ali ništa im neće faliti ako odspavaju sat duže ili kraće. Konstantna upotreba mobilnih telefona i interneta može da smanji sposobnost tijela da utone u kvalitetan i dobar san, zato je važno da sve električne sparave u sobu isključite sat vremena prije spavanja.

U ovom periodu djevojke uče, društveno su aktivne, što utiče na san. Naučno je dokazanao da je mnogo bolje ranije otići na spavanje, nego učiti do kasno u noć, iako je neko noćna ptica, rekla je Rejnolds.

Stalno zaposlene

Istraživanje sprovedeno u Australiji pokazalo je da 70 odsto osoba misli da su njihovo raspoloženje i svakodnevne aktivnosti povezana sa nedostatkom sna.

– Osobe koje studiraju ili rade, uzrasta od 18 do 25 godina, trebalo bi spavaju sedam do devet sati. Nije preporučljivo da budete izloženi jakom svjetlu i vodite ozbiljan razgovor prije odlaska u krevet. Isto tako trebalo bi da smanjite količinu kofeina poslije ručka, jer kafa satima ostaje u našem organizmu – objasnila je Rejnolds.

Mame

Žene između 25 i 60 godina trebalo bi da spavaju 7-9 sati dnevno. Eksperti upozoravaju da bez obzira na poslove i obaveze koja nose djeca, mame moraju da pronađu način da kvalitetno odspavaju. U suprotnom, mogu da naškode svom zdravlju, dobiju na kilaži, kardiovaskularne probleme i česte prehlade.

Starije žene

Žene starije od 60 godina mogu da ostanu zdrave i odmorne sa sedam ili osam sati sna.

Manjak sna

Istraživanja su pokazala da je hronična neispavanost usko povezana sa depresijom, anksioznošću i problemima sa kožom. Koža se mnogo brže regeneriše noću i stoga bilo kakvu oštećenost možete da popravite višesatnim spavanjem. Redovan san će vas učiniti boljim i opreznijem vozačem, bićete bolji i samouvjereniji govornik, rjeđe ćete patiti od migrene i glavobolja, bićete produktivniji na poslu i nećete praviti greške. Osim toga, zaobilaziće vas i bezazlene i opasne bolesti, jer ćete imati jak imunitet. (slobodnabosna)