Ovo je hrana koju jetra voli

Jetra je važan organ za život. Ima brojne važne funkcije za tijelo kao što su sinteza proteina, detoksikacija hemijskih spojeva ili stvaranje biohemijskih molekula važnih za probavu. Jetra je i najveća žlijezda u tijelu. Stoga moramo učiniti sve da bismo je zaštitili. U tome nam pomaže pravilna prehrana, odnosno namirnice koje imaju blagotvoran učinak na jetru. Ovo su samo neke od njih:

1. Zobena kaša
Hrana bogata vlaknima može pomoći u održavanju jetre zdravom. Dakle, ako želite započeti dan na najbolji način, jedite zobene pahuljice za doručak.

2. Brokula
Dodajte puno povrća u svoju prehranu ako želite zdravu jetru. Neka brokula bude važan dio ove strategije. Naime, neka istraživanja sugeriraju da je brokula ta koja može zaštititi jetru od bolesti “masne” jetre.

3. Kafa
Ako ne možete preživjeti dan bez barem šoljice kafe, biće vam drago čuti da to može biti korisno za vašu jetru. Studije su pokazale da pijenje kafe može donekle zaštititi jetru od oštećenja uzrokovanih alkoholom ili nezdravom hranom. Naravno, nemojte pretjerivati.

4. Zeleni čaj
Zeleni čaj je pun antioksidanata koji se nazivaju katehini. Katehin je antioksidans koji čisti organizam, a istraživanja sugeriraju da može pomoći u zaštiti jetre od ozbiljnih bolesti.

5. Voda
Jedna od najboljih stvari koju možete učiniti za jetru je održavanje zdrave tjelesne težine, a pijenje dovoljne količine vode u tome pomaže. Voda bi trebala biti najvažnija primarna tečnost koju konzumirate tokom dana.