Ovo je glavni pokazatelj da li će vaša veza opstati!

 Dačer Keltner, profesor psihologije na Univerzitetu Berkli pozabavio se pitanjem koja to navika najviše određuje da će veza ili brak potrajati.

Mnogi bi pomislili da je to komunikacija ili međusobno poštovanje ili pak, njegovanje zajedničkih vrijednosti, ali u svom istraživanju Keltner je došao do drugačijeg zaključka – zajednički smijeh jedan je od najvećih pokazatelja da će ljubavni odnos potrajati.

Kod parova koji su se razveli u prosjeku 13,9 godina nakon što su se vjenčali, nedostatak smijeha predvidio je kraj njihovog braka. U ranom periodu braka, ljutnja i nepoštovanje izrazito su toksični.

U kasnijim fazama braka, odsustvo smijeha glavni je pokazatelj da bi se brak mogao raspasti, zaključio je on.

Uvreženo je mišljenje da su svađe te koje presude bračnom odnosu. Međutim, zdravo svađanje može čak biti korisno za odnos. Sa druge strane, kada se par prestane smijati zajedno, mnogo su veće šanse da će prekinuti.

Uz to je vezana i neočekivana vještina koju su najsrećniji parovi izbrusili – međusobno zadirkivanje. Istraživanje je pokazalo da su parovi koji znaju simpatično zadirkivati jedno drugo ne samo najsrećniji, nego znaju i bolje da rješavaju konflikte te je veća vjerovatnoća da će ostati zajedno.

Ipak, i zadirkivanje treba da bude s mjerom i ono nikako ne znači da drugu osobu treba posramiti i povrijediti. Zadirkivanje treba da bude zabavno i da se odnosi na stvari za koje znate da ih druga osoba ne doživljava neprijatnim.