Ovo ima samo u jednoj zemlji svijeta: POŠTA NA VODI, KUĆE BEZ VRATA, METEORSKO JEZERO

Druga najmnogoljudnija država svijeta puna je raznih čudesa, nevjerovatnih krajolika, zanimljivih jela, bogate tradicije, svega i svačega. Iz mora zanimljivih lokaliteta, zanata, zakona i običaja, akcenat smo stavili na:

Najviša skulptura na svijetu
Kip ujedinjenja prikazuje indijskog borca za nezavisnost, čovjeka koji se zvao Vallabhbhai Patel. Ova čudesna, kolosalna skulptura ide u visine do nevjerovatnih 182 metra, a svjetlo dana ugledala je 2018. godine. Nalazi se u državi Gujarat, a od druge najviše skulpture svijeta koja prikazuje Budu, viša je 50 metara.

Jedina pošta na vodi
Drveni brod nalazi se na obalama jezera Dal. Kao pošta radi od 2011. godine i vrlo često ga posjećuju mještani, ali pogotovo turisti, koji posjećuju i poštanski muzej.

Dijamanti
Od 7. vijeka prije nove ere, pa sve do 18. vijeka, Indija je bila glavni izvor dijamanata na svijetu. Najviše ih se nalazilo uz rijeke Ganges i Penner, a i dan danas neki dijamanti koji dolaze iz Indije prilično su na cijeni.

Selo bez vrata i brava
Nevjerovatno, ali na svijetu postoji i tako nešto. U selu Shani Shingnapur na kućama ne postoje vrata, pa samim tim ni brave, a stanovnici se kunu kako lopova nema već vijekovima. Tradicija se poštuje što se vidi kod izgradnje novih zgrada i kuća, koje se takođe grade bez vrata.

Jezero nastalo meteorom
Jezero Lonar nastalo je prije više od 50 hiljada godina, iako zadnja istraživanja pokazuju da je čak i mnogo starije. Istraživanje iz 2019. pokazalo je kako je mineralni sadržaj jezera sličan uzorcima dobijenim sa mjeseca.

Zlatni hram u Armitsaru
Ovaj hram otvoren je 24 sata dnevno apsolutno svaki dan u godini, a vjeruje se kako i služi kao najveća narodna kuhinja na svijetu, s obzirom da se u njemu dnevno podijeli više od 100 hiljada obroka. I da, nije bitno kog ste pola ili vjere, ovdje svako ima pravo na besplatnu hranu…