OVO DRVO RAĐA 40 RAZLIČITIH VRSTA VOĆA: U PROLJEĆE SE ŠARENI OD RAZNIH PUPOLJAKA

Sam van Aken sa Univerziteta Syracuse uzgojio je drvo koje rađa 40 različitih vrsta voća!

Na granama tog drveta se tokom ljetnjih mjeseci mogu vidjeti mnoge sorte šljiva, kajsija, bresaka, nektarina, višanja i badema.

Van Aken, inače nagrađivani umjetnik, saznao je 2008. godine da će zbog manjka novca poljoprivredna eksperimentalna stanica blizu Newyorka biti zatvorena, a drveće u njenom voćnjaku posječeno.

Van Akena, koji je odrastao na poljoprivrednom imanju, to je veoma rastužilo, posebno zato što su mnoga stabla u voćnjaku bila stara po 150 i 200 godina.

Osim toga, mnoge vrste u tom voćnjaku su bile izuzetno rijetke autohtone i stare sorte koje se više ne gaje.

Kako bi ih sačuvao Van Aken je kupio voćnjak, a onda godinu dana pokušavao da u djelo sprovede ideju koja mu je sinula: želio je da nakalemi svaku vrstu voća na jedno drvo.

Nakon pet mukotrpnih godina, Van Aken je uspio da uzgoji drvo koje rađa 40 vrsta raznog voća. Kaže da je izuzetno ponosan na svoje dostignuće.

Akenovo drvo izgleda kao i svako drugo veći dio godine. Ali kada dođe proljeće počinje prava eksplozija boja roze, ljubičastih, crvenih i bijelih pupoljaka.

A poslije nekoliko mjeseci na granama počinju da rastu različite sorte bresaka, badema, višanja, kajsija, šljiva i nektarina.