OVISNOST O SLATKIŠIMA NIJE BEZAZLENA: NEKOLIKO SAVJETA KAKO JE OBUZDATI

Slatkiši su mnogima omiljeno “zabranjeno voće”. Nije rijetkost da ljudi zbog redovnog konzumiranja slatkiša postanu zavisni od šećera, a potreba za njim je stalna.

Ova navika se često može pretvoriti u problem borbe sa viškom kilograma, zbog čega je izuzetno važno držati je pod kontrolom.Evo tri savjeta kojih se treba pridržavati kako biste uspiješno izbjegli prekomjerni unos šećera u organizam.

Izbjegavajte slatkiše bez šećera

Ako vas “uhvati” želja i potreba za slatkišima, nije grijeh pojesti nekoliko bombona ili red čokolade, sve dok se slatkiši pojedu u normalnim količinama. Vjerovali ili ne, ova klasična opcija je mnogo bolja od onih dijetalnih, ‘bez šećera’ verzija slatkiša. Naime, da bi se postigao sladak ukus bez upotrebe šećera, u takvim proizvodima se koristi veliki broj vještačkih zaslađivača i aroma. Poznato je da štetno deluju na organizam, a neki izazivaju i glad.

Pronađite zamjenu za bijeli šećer

Kada želite da unesete malo slatkoće u svoje telo, najpametnija odluka bi bila da jedete voće. Naime, voćni šećer je najzdraviji oblik zaslađivača, a i duže drži telo sitim od belog šećera. Ekstrakt vanile ili cimet možete koristiti kao dobru zamenu za beli šećer, a postoje mnoge druge alternative koje će na malo zdraviji način zadovoljiti svačiju potrebu za slatkišima.
Fokusirajte se na svoju kompletnu ishranu

Uz pravilnu ishranu možete da “obučite” tijelo da izgubi želju za šećerom. Naime, ako u ishranu unesete vlakna i proteine u većim količinama od ugljenih hidrata i zasićenih masti, duže ćete biti siti, a uz to će vam se prirodno smanjiti i potreba za slatkom hranom, prenosi b92.