OVISNOST O DRUŠTVENIM MREŽAMA JE BOLEST: ZBOG SELFIJA TINEJDŽER SE POKUŠAO UBITI

Dokazano je da su “selfiji” povezani s narcisoidnošću, ovisnošću i duševnim bolestima

selsiBritanski tinejdžer pokušao je izvršiti samoubistvo nakon što nije uspio napraviti savršen “selfie”. Danny Bowman postao je toliko opsjednut hvatanjem savršenog “selfie”- a da bi proveo i do 10 sati dnevno fotografirajući do 200 “selfie”- a. Ovaj 19-godišnjak je izgubio gotovo 30 kg, napustio je školu i šest mjeseci nije izašao iz kuće kako bi napravio savršenu fotografiju.

“Napravio bi 10 fotografija odmah nakon buđenja. Frustriran svojim pokušajima da napravi željenu fotografiju, Bowman je na kraju pokušao samoubistvo. Predozirao se, ali spasila ga je njegova mama”.

– Bio sam stalno u potrazi za savršenim autoportretom i kad sam shvatio da to ne mogu izvesti, htio sam umrijeti. Izgubio sam prijatelje, obrazovanje, zdravlje, umalo i svoj život – izjavio je za The Mirror.

Vjeruje se kako je tinejdžer prvi ovisnik o “selfie”- u u Velikoj Britaniji i liječen je od svoje ovisnosti o tehnologiji, kao i od opsesivno-kompulzivnog poremećaja i dismorfičnog tjelesnog poremećaja. Dio njegovog liječenja u bolnici Maudsley u Londonu uključivalo je oduzimanje njegovog iPhone – a na period od 10 minuta, što je poraslo na 30 minuta, a potom na sat vremena.

– To je bio bolan za početak, ali znao sam da to moram učiniti ako želim nastaviti živjeti – izjavio je za Sunday Mirror.

Djelatnici javnog zdravstva u Velikoj Britaniji objavili su da je ovisnost o društvenim medijima poput Facebooka i Twittera bolest i da je više od 100 pacijenata tražilo pomoć svake godine.

Psihijatar dr. David Veal navodi kako dva od tri pacijenta koji dolaze na terapiju pate od dismorfičnog tjelesnog poremećaja, jer s porastom mobitela s kamerama imaju potrebu više puta se fotografirati i objavljivati “selfie” na društvenim medijima.

Ovisnost o “selfie” – ima, također je alarmiralo zdravstvene djelatnike u Tajlandu. Tajlandski liječnik za mentalno zdravlje Panpimol Wipulakorn smatra da takvo ponašanje može izazvati probleme s mozgom u budućnosti, posebno one koje se odnose na nedostatak samopouzdanja.

Koliko su ljudi postali zaljubljeni u sebe, svjedoči i činjenica da su naučnici u Americi stalnu želju za fotografiranjem svrstali u red psihičkih poremećaja. Riječ je o opsesivnoj želji za fotografiranjem samog sebe i postavljanjem fotografija na društvenim mrežama zbog nedostatka samopoštovanja i popunjavanja praznine.

Ova pojava uzela je maha i na balkanskim prostorima. O fenomenu “selfieja”, uzrocima njegovog nastanka, ali i posljedicama koje nosi sa sobom, za Al Jazeeru je govorio neuropsihijatar dr. Slobodan Loga koji je uvjeren da će fotografiranje za “selfie” biti proglašeno psihičkim poremećajem.

“Takvo ponašanje jako sliči opsesivno-kompulzivnom poremećaju i poremećaju osobnosti. Kod poremećaja osobnosti imamo histrionsku osobnost, to je po staroj klasifikaciji – histerija, te imamo i opsesivno-kompulzivni poremećaj. To je dilema za psihijatriju – je li to jedan izgredni simptom poremećaja osobnosti ili je to novo stanje – kazao je Loga.

slobodan-lNa pitanje o masovnim “selfiejima” u toaletima te pućenju usana, Loga kaže da takve osobe traže pažnju i na razne načine će je pokušati privući, ne vodeći računa kakav to dojam o njima ostavlja. U tome je teškoća primjene terapije jer mnogi koji bi bili kandidati ne javljaju se.

“Oni bi morali zatražiti pomoć ili psihologa ili psihijatra, ali da to bude navrijeme da se nešto loše i nepredviđeno ne dogodi. Kod takvih osoba dolazi do zapuštanja društvenih obaveza, porodičnih i prijateljskih veza koje pucaju jer se one bave samo sobom, potakle su neke narcisoidne impulse i sigurno se neće same sjetiti da im treba pomoć”, kazao je Loga.