Ovim navikama pogoršavate simptome menstruacije

Bol u donjem dijelu stomaka, u dojkama i krstima, kao i malaksalost, grčevi, razdražljivost, samo su neki od simptoma menstrualnog ciklusa.

 
Dok ga neke žene lako prežive i ne osjete, ima i onih koje zbog obilnih menstruacija čak završe u bolnici.

Međutim, probleme sa menstruacijom mogu izazvati i neke aktivnosti ili loše navike, kojih najčešće nismo svjesne.

Stres

Jedan je od najčešćih uzroka bolne ili neredovne menstruacije, jer kada ste pod stresom tijelo opušta hormon kortizol, a kada ste konstantno pod stresom, to može ugroziti menstrualni ciklus, odnosno neredovne menstruacije ili čak njen izostanak.

Kontraceptivne pilule

Najveći krivac za najgore simptome PMS jeste promjena u hormonskoj ravnoteži. S obzirom na to da kontracepcijske pilule prvenstveno utiču na hormone, zaboravite li da popijete tri ili više pilula, to može dovesti do neredovnog krvarenja. Dobro je znati da sve metode kontracepcije (osim prezervativa) mogu uticati na menstrualni ciklus, pa se zato savjetuje konsultovanje sa ginekologom koji će vam savjetovati one koje najviše odgovaraju vašem organizmu.

Pijete velike količine kafe

Kada je riječ o emocionalnim ”turbulencijama”, PMS može uzrokovati tjeskobu, napetost, nesanicu i razdražljivost. A ispijanje velikih količina kafe, te osjećaje može još više pogoršati.

Pretjerali ste s alkoholom

Stručnjaci upozoravaju da prevelike količine alkohola mogu pogoršati grčeve i produžiti njihovo trajanje.

Pretjerujete sa vježbanjem

Ako trenirate za maraton ili triatlon, svaka čast. Ali, imajte na umu da svakodnevna rigorozna fizička aktivnost i napor mogu uzrokovati hormonsku neravnotežu. No to ne znači da onih dana u mjesecu morate u potpunosti izbjegavati vježbanje. Štoviše, 30 minuta lagane ili umjerene aktivnosti dnevno može ublažiti simptome PMS-a.