OVIH SEDAM SIMPTOMA otkrivaju da jedete previše šećera!

Tipični simptomi koji otkrivaju da jedete previše šećera su bore na čelu, opuštena koža ispod očiju, ispijen izgled, stanjena i blijeda koža, bolne akne i bubuljice po cijelom licu.

Ako vaša ishrana obiluje šećerima i rafinisanim ugljenim hidratima koji se u tijelu brzo pretvaraju u šećere, koža se neprestano bori da ostane mlada. Problem je u tome što šećeri uzrokuju proces glikozilacije: molekuli šećera vežu se na elastična proteinska vlakna, pri čemu se umrežavaju u krutu strukturu i time umanjuju efikasnost elastina i kolagena i ubrzavaju njihovo propadanje, prenosi portal Žena sam ja.

Zbog toga je koža opuštena i tanka (pogotovo ispod očiju), a bore i linije su vidljivije, i to uglavnom na čelu jer je, prema tradicionalnoj kineskoj medicini, to područje lica povezano s probavom.

Previše šećera može da utiče i na distribuciju masnoća pa lice ljubitelja slatkog može da izgleda ispijeno jer potkožno tkivo gubi masnoću koja mu daje punoću. Osim tih tipičnih simptoma, ten može da bude blijed ili sivkasto-žućkast jer šećer podiže nivo insulina, koji pak može da prouzrokuje pretjerano lučenje kortizola.

Budući da taj hormon stresa zapovijeda organizmu da preusmjeri energiju u ispunjavanje drugih zadataka, krvne žile ispod kože lica se stežu pa je koža blijeda. Nagla povećanja nivoa insulina mogu dodatno da opterete nadbubrežnu žlijezdu, koja, među ostalim, kontroliše rast obrva. Stoga, tanke i rijetke obrve mogu upozoravati na probleme s tom žlijezdom.

Čak i ako samo upola smanjite unos slatkog na tenu ćete primijetiti velike promjene. Za najbolje rezultate potpuno prestanite da jedete slatkiše, rafinisane ugljene hidrate i prerađenu hranu.