Ovih 9 simptoma su znak za alarm: KAKO DA ZNATE DA VAM SE POJAČANO PROIZVODI HORMON STRESA?

Višak hormona odgovornog za stres može da dovede do ozbiljnih promjena u raspoloženju, od letargije i depresije pa do ekstremne anksioznosti, što sve utiče i na fizičko zdravlje.

Povećan nivo kortizola izuzetno negativno utiče na cijelo tijelo, i zato je veoma važno na vrijeme prepoznati znake da se ovaj horomon luči pretjerano.

Kortizol proizvode nadbubrežne žlijezde i oslobađaju ga u stresnim situacijama. Iako je ovaj proces koristan u umjerenim količinama, efekti hroničnog viška horomona stresa mogu da budu ozbiljni i izazovu brojne probleme – od onih sa snom, koncentracijom i visokim krvnim pritiskom, pa do do srčanih bolesti, oštećenja mozga, pa čak i brzog starenja ćelija. Ovih devet znakova će ukazati da vam se pojačano proizvodi kortizol i da je njegov nivo u tijelu alarmantan.

1. Stalni bol
Hronično visok nivo kortizola dovodi do stresa na nadbubrežnioj žlijezdi. Ovo povećava nivo prolaktina, a samim tim i osjetljivost na bol. Tada se i najmanji stimulans doživljava kao bol.

2. Nedostatak libida
Kortizol ubija libido i djeluje kao “anti-vijagra” snižavajući nivoe hormona kao što je testosteron koji su potrebni za uživanje.

3. Problemi sa spavanjem
Nivo kortizola opada noću kako bismo mogli da se opustimo i utonemo u san. Višak hormona stresa u krvi ometa ovaj proces.

4. Problemi sa varenjem
Sistem za varenje je osjetljiv na kortizol. Mučnina, gorušica, grčevi u stomaku, dijareja ili zatvor mogu biti izazvani stresom.

5. Višak kilograma
Aktivni ste i zdravo se hranite, a opet se gojite, posebno u predjelu stomaka? Za ovo su vjerovatni krivci kortizol i odbrambeni odgovor tijela na stres.

6. Česte prehlade i infekcije
Višak kortizola slabi mehanizme prirodne odbrane tijela i uništava imunitet.

7. Izražena potreba za nezdravom hranom
Hormon stresa povećava rizik od dijabetesa, stvarajući začarani krug koji vas tjera da jedete još više, a posebno da žudite za kaloričnom i nezdravom hranom.

8. Pojačani strahovi i brige
Kortizol može da izazove konstantnu nervozu, što dovodi do osjećaja panike i mentalnih problema.

9. Apatija
Visok nivo kortizola može da potisne proizvodnju serotonina, ili hormona sreće, zbog čega smo natnureni, bezvoljni i želimo da se osamimo.