Ovih 5 snova najčešće sanjamo: ŠTA ZNAČI SANJATI ZUBE, GUBITAK MOĆI GOVORA, PAD S VISINE ILI NIZ STEPENICE?

Postoje neki snovi koji se često javljaju, a rezultat su nečega što na javi često viđamo ili proživljavamo, ili su to pak snovi koji imaju jaku simboliku, a rezultat su nekih naših strahova potisnutih u podsijvest.
Oduvijek su snovi fascinirali ljudski rod, pa je čovjek na sve načine pokušavao protumačiti i saznati šta mu to snovi poručuju. Obično bi se nakon kakvog simboličnog i upečatljivog sna upućivali ka svojim plemenskim vračevima, ne bi li im oni isti protumačili kao dobar ili zao predznak.

Sa medicinskog aspekta, snovi nastaju u REM fazi i rezultat su izražene aktivnosti i pražnjenja moždanih funkcija, dok su kroz istoriju dobijali i razna psihološka objašnjenja kojima se bavio prvenstveno Sigmund Frojd. On je snove tumačio kao našu podsvjest koja isplivava dok spavamo, a koju smo sa jave potisnuli.

Evo šta to najčešće sanjamo:

1. Zubi

Snovi o zubima ubrajaju se u najčešće snove koje sanjamo. Mogu biti raznoliki, a najčešće se radi o kvarnom zubu, zubu koji boli, krvari ili ispada. Rjeđe sanjamo bijele i zdrave zube.

Smatra se da snovi o zubima u tom smislu mogu da simbolizuju nas same, tj. našu moć i samopoštovanje koje možda u tom trenutku na javi gubimo ili ga nemamo dovoljno. Isto tako, ovakav san se tumači kao mogući gubitak ili bolest nekog bližnjeg, pa smo obično nakon buđenja iz takvog sna vidno uznemireni.

Najčešće zubi u snovima ukazuju na zdravlje. Ovi snovi mogu biti i pozitivni i negativni, a zavisno od same konotacije koju nosi san o zubima. Ako ste sanjali da imate lijepe, bijele zube to znači da je vaše zdravlje veoma dobro. U društvu važite za osobu od ugleda i svi vas poštuju. Zračite pozitivnom energijom gdje god da se pojavite i da ljudi obožavaju biti u vašem društvu.

Loši, pokvareni zubi u snu označavaju da ćete doživjeti mali neuspjeh na poslu. Uložićete novac u neproverene poslove koji vam mogu stvoriti finansijske gubitke i probleme sa zakonom, ipak ako mislite da preskočite ulaganja novac ćete svejedno izgubiti potrošnjom na nebitne stvari. Uglavnom doći ćete u situaciju da se zapitate gdje su mi pare i na šta sam ih to potrošio/la.

Imati zlatne zube u snu znači da je pred vama period u kome ćete zaraditi dosta novca. Ako dugo očekujete nasljedstvo, ovo je povoljan trenutak da ga dobijete. Postoji i alternativno značenje gdje zlatan zub označava da gledate prijatelje sa visoka i da lagano počinju da vas izbjegavaju. Trebali bi ste biti manje sebični i posvetiti pažnju drugima.

Sanjati da dobijate nove zube znači da vas zdravlje odlično služi. Ako ste se dvoumili da li da ulažete novac u posao, naredni period će biti idealan za ostvarivanje finansijske koristi.

Vještački zubi u snu upozoravaju da budete oprezni, neko u okruženju namjerava da vas prevari. Moguće je da će tražiti da mu pozajmite novac poslije čega će nestati bez traga.
Imati slomljene zube označava da ćete se naljutiti na blisku osobu. Osjećate da drugi koriste vašu dobrotu, a za uzvrat vam ne pružaju nimalo poštovanja.

Ispadanje zuba u snu znači da ste veoma opterećeni, ne posvećujete dovoljno pažnje zdravlju. Mislite na sve osim na sebe. To će naljutiti vašu porodicu pa će vas primorati da odete na redovan godišnji pregled.

Sanjati da popravljate zube simbolizuje da će većina vaših problema i poteškoća nestati. Ne gubite nadu, za vas će sve krenuti na bolje.

Ako ste vadili zub u snu, znači da ćete prekinuti kontakt sa osobom koja vas opterećuje i muči poput kvarnog zuba.

Kada vas bole zubi u snu to znači da vama ili nekom vašem bližnjem predstoji lakša bolest poput gripe ili prehlade.

Ako sanjate da vas je neko ugrizao zubima to znači da vam predstoji dobra sreća. Sanjati da vas je neko ugrizao iz strasti, to znači da vam predstoji strastvena ljubav na javi. Ako ste sanjali da vas je ugrizlo dijete, to znači da vam predstoji finansijski dobitak. Ako sanjate da vas je ugrizla neka životinja koja ima zube, kao što su kućni ljubimci pas ili mačka, to znači da ste uvrijedili nekog prijatelja nesvjesno.

2. Voda

Vodu takođe često sanjamo. Vrlo je jaka simbolika vode u snu, ako u obzir uzmemo da ona može biti bistra, mutna, brzog toka ili mirna, duboka ili plitka. Možemo sanjati sebe kako plivamo u hladnoj vodi ili pak kako se davimo.

Sve u svemu, voda i nema baš tako pozitivnu simboliku, ma kakva da je. Upućuje na to da budemo oprezni na javi i da se čuvamo. Obično se odnosi na nas same i na naše emotivno stanje, na trenutna osjećanja i nešto što trenutno proživljavamo na javi.

Sanjati hladnu vodu: sreća, radost; toplu vodu: bolest; nekome dati vodu: odano prijateljstvo; mutna voda: smetnje, brige, opasnost, prepreke; bistro voda: sreća, mali dobitak; duboka voda: opasnost; hodati kroz vodu: izbjeći ćeš opasnosti, ništa vas ne može iznenaditi i zaustaviti; hodati po površini vode: za tebe ne postoje prepreke; da kilja voda iz cijevi: buran, emotivan, život

3. Smrt bliske osobe

Jedan od najčešćih snova jeste i smrt nekog vrlo bliskoj – oca, majke, bake, deke, brata, sestre, prijatelja. Ti snovi su veoma uznemirujući i prosto smo zahvalni Bogu što je sve to bio samo san, nakon što smo se probudili uz vrisku i obliveni znojem.

Ipak, kako se odavnina smatralo, takav san znači upravo suprotno – da je osobi koju ste usnili mrtvu, na javi i te kako dobro, da je čeka uspjeh, dug život i dobro zdravlje.

4. Pad s visine i stepenice

Vrlo česti snovi su i oni u kojima vidite stepenice koje nestaju pa vi nemate gdje, kružne stepenice, nedostatak stepenika koji morate preskočiti ili nedostatak ograde i rukohvata uz iste. Visina, pad s visine, propadanje u lift, takođe su često dio našeg sna.

Smatra se da takvi snovi ukazuju na velike turbulencije koje se dešavaju u samom čovjeku, na njegova emotivna stanja, neodlučnost na javi, borbu sa samim sobom. Oni su upozorenje čovjeku da mora smisliti rješenje za njegovo trenutno stanje i vratiti svoj život u normalu i na pravi put.
Sanjati da padate sa visine upozorava na probleme, bolest, nevolje, gubitak, neprijatno iznenađenje.

Vidjeti u snu stepenice – na javi stiže sreća; silaziti niz njih: manji gubitak; penjati se uz stepenice: više zalaganja ako želiš uspjeh

5. Gubitak moći govora

I ovo je vrlo čest san. Nekada u snu želite nešto reći ali ne možete. Juri vas neko, a vi ne uspijevate da vrisnete za pomoć. Glas se gubi baš onda kada vam je najpotrebniji.
Dobro razmislite o tome da li ste i čime ste to sputani na javi, šta vas to muči i ne da vam da imate svoj stav i da se otrgnete i izgradite samopouzdanje.