Ovih 13 znakova otkrivaju i tvrde da ste vještica!

Kada su doseljenici u Novu Englesku 1641. napisali statut, prvi zločin za koji su predvidjeli smrtnu kaznu nije bilo ni ubistvo, silovanje ili nešto slilčno nego idolatrija. Drugi je bio vještičarenje.

I nisu dugo čekali da ga primijene. Između veljače 1692. i svibnja 1693. godine, oko 150 osoba je zatvoreno tijkom suđenja vješticama iz Salema. U konačnici je optuženo 29 osoba, a  obješeno je 14 žena, pet muškaraca i dva psa.

Sve zbog pljesnjivog kruha ili zbog zavisti

“Začaranost” stanovnika ovog malenog sela se dugo pripisivala histeriji ili halucinogenom kruhu (plijesniv raženi kruh proizvodi opasnu supstancu od koje se priprema i LSD), no novi dokazi otkrivaju da su u Salemu svi optuženi bili iz istočnog dijela sela, dok su tužitelji bili sa zapadnog. Mještani koji su živjeli u brdima na zapadu i koji su se okupljali u puritanskoj kući su optuživali stanovnike bogatijeg istočnog dijela, koji su se zalagali za smjenu svećenika koji je vodio kuću.

Tijekom srednjeg vijeka dokazivanje svodilo na madeže ili kućne ljubimce a najpoznatiji test bilo je kušnja vodom– osumnjičena se vezala te su ju bacili u jezero ili rijeku. Ako se utopila bila je čista duša, ako se nekako oslobodila bila je vještica te su ju spalili.

ako se u nas progon vještica povezuje s Katoličkom crkvom, protestanti su bili daleko revniji u ubijanju nedužnih žena. A vremenom je i struka propisala “jasan” postupak suđenja.
Naravno, čvrsti dokazi da je neko bio vještica nisu postojali, pa su često svjedočila i djeca, a jedno od njih je izgledalo ovako: “Sarah Good mi je jako nasilno povukla glavu prema dolje, vezala mi ruke i gotovo me ugušila”.

Iako čvrsti dokazi o bilo kakvom prakticiranju crne magije i čarobnjaštva nisu postojali, u Salemu su se ipak pratila neka ‘osnovna pravila’ prepoznavanja vještice – a ovo su neka od njih:

1. Žena ste

Još od srednjeg vijeka, “aspekt ženskog” je povezan s vješticama. Povijest je prepuna dokaza da su tisućama godina ljudi vjerovali da su žene sklonije grijehu od muškaraca, a u ovakvim situacijama grešnik je bio štovatelj vraga.

2. Jako ste siromašni / ne možete se sami izdržavati

Siromašni, beskućnici i oni koji su prisiljeni da se oslanjaju na zajednicu za pomoć su često bili optuženi kao vještice. Na primjer, Sarah Good, obješena 1692. godine, je optužena da je vještica jer lutala od kuće do kuće, moleći za hranu.

3. Jako ste bogati/ možete se sami izdržavati

Ako ste odrasla žena i možete se financijski izdržavati bez pomoći muškarca, vjerojatno ste vještica. Svaki pokazatelj da žena može živjeti bez pomoći ili nadzora muškarca je bio znak za uzbunu. Ona bi se ponajprije izolirala od ostatka zajednice, te eventualno uhitila i dovela pred sud. Između 1620. i 1725. godine, bogate žene bez muža, braće i sinova, u strahu da ne budu optužene, su u većini slučajeva dijelile svoje bogatstvo i nakon toga napuštale Salem.

4. Imate jednu ili više prijateljica

Skupina žena bez pratnje muškarca bio je jasan pokazatelj sastanka na kojem se obožava vrag.

5. Posvađali ste se

Važna stvar za zapamtiti je ta da je u Salemu bilo tko mogao optužiti bilo koga. To su i činili. Nitko nije morao da vas vidi kako letite na metli da bi vas optužio da ste vještica, dovoljno je bilo da ste se s nekim iz sela posvađali.

6. Jako ste stari ili jako mladi

Starije žene, udate i neudate, bile su izuzetno osjetljive na optužbe. Rebeccu Nurse, 70-ogodišnjeg invalida, optužio je susjed s kojim se često svađala. U 71. godini života je proglašena vješticom, te postala najstarija pogubljena žrtva. S druge strane, Dorothy Goode je imala samo 4 godine kada je priznala da je vještica (istovremeno optužujući svoju majku, koja je obješena 1692.). Dorothy je provela 9 mjeseci u zatvoru.

7. Pomažete ženama pri porodu

Pisac Joel Southern je napisao da se Crkva bojala babica (primalja) u 17. stoljeću zbog njihovog tajnog poznavanja bilja, neovisnosti i poganskih utjecaja, pa je redovno ponižavala i demonizirala njihovu profesiju smatrajući je nečistom.

8. Imate previše ili premalo djece

Ako imate mnogo djece – vaša maternica je pod utjecajem magije, no ako imate malo ili nijedno dijete – vrag je prokleo vašu maternicu.

9. Ponašali ste se tvrdoglavo i borbeno

Na suđenju Rachel Clinton, njezini tužitelji su iznijeli pred sud sljedeće: “Zar nije pokazala karakter ogorčene, nametljive, zahtjevne žene – možda ukratko, lik vještice? Zar nije psovala, prijetila i borila se?”

10. Imate madež

Madež se vrlo lako mogao protumačiti kao znak đavla. To je također mjesto gdje se (obično) pas, mačka ili zmija ‘priključe’ na vješticu kako bi joj pili krv. Optužene žene su u nedostatku drugih dokaza često skidali i pretraživali njihovo tijelo, a kada bi pronašli mladež to je bio “A-HA!” trenutak – dokaz da je vještica.

11. Imate pokvaren maslac ili mlijeko u domu

U nekoliko izjava tokom suđenja u Salemu su spomenuti pokvareni mliječni proizvodi, te dovedeni u vezu sa vještičarenjem.

12. Izvanbračni partner

Alice Lake je 1651. godine, optužena da je vještica jer se seksala s izvanbračnim partnerom i još pri tome ostala trudna. Alice je na kraju priznala da je ‘kroz ovaj grijeh surađivala s vragom’, a iste godine je obješena.

13. Prekršili ste bilo koje od ovih pravila

Ovo su samo neka pravila koja su korištena na suđenjima, a koja su se često iznosila kao dokazi o vještičarenju i zbog kojih se vrlo lako moglo završiti na vješalima:
– Ako ste izvršili preljub
– Ako ste navodili ljude na druge bogove
– Ako ste silovani (ne ako ste silovali, već silovani!)
– Ako ste posadili više od jedne vrste sjemenki u polje
– Ako ste dotaknuli mrtvu svinju
– Ako ste nosili odjeću od više vrsta tkanine
– Ako imate “okruglu” frizuru
– Ako imate pletenice u kosi
– Ako ste dopustili vještici da živi…