Ovi znakovi ukazuju da vam porodica puca pod pritiskom negativne energije!

Kao roditelju, stres vam sigurno nije nepoznat pojam, već normalan dio života. Drugim riječima, ko nije prošao kroz trening nerava zvani odlazak na spavanje ili imao u kući malog izbirljivca koji odbija gotovo sve što mu se stavi na tanjir – taj i ne zna šta je stres.

Ipak, ono što možda ne znate, jeste kako vaša frustracija i nervoza utiču na djecu i njihov nivo stresa. I dok trepnete, može se desiti da vaša, nekad staložena i mirna kuća bude ispunjena vikom, nervozom i plačem.

Ne postoji način da se potpuno oslobodite stresa, ali apsolutno je moguće umanjiti ga. Eksperti su pronašli sedam ključnih znakova da je stres iznad prihvatljive granice i savjetuju kako da problem riješite.

1. Niko ne spava kako treba. Kada vam je nivo stresa neprekidno povišen, spavanje je jedna od prvih stvari na koju se to odrazi. Dodatno, nedostatak sna vas može učiniti još nervoznijim, džangrizavim i, naravno, donijeti još više stresa. Ako se pronalazite u ovome, pokušajte da promijenite pravilo – svake večeri stavite djecu u krevet pola sata ranije nego inače, a vi takođe lezite pola sata ranije nego obično.

2. Vičete jedni na druge više nego inače. Nije neka mudrost zar ne? Što više osjećamo stres, više vičemo i svađamo se sa ukućanima. Spuštanje glasa pomaže, kao i to da pokušate da posvetite vrijeme jedni drugima. Jednostavno lezite, zagrlite se i dišite. Značiće i djeci i vama.

3. Imate manje zajedničkih obroka. Tužna istina: Kada ste vi ili vaš partner pod stresom i nervozni, vrlo je vjerovatno da će starija djeca pokuašati da izbjegnu zajedničke večeri kako ne bi naletjeli na vaš ispad bijesa.

Da biste večeru ponovo učinili prijatnom za sve, predložite da svaki član porodice napiše na papirić po jednu lijepu stvar o nekom drugom članu i to ubaci u teglu na sredini stola. Tokom obroka izvlačite papiriće i čitajte na glas. Može da pomogne da se djeca više raduju večeri i odličan je način da se pohvale za neke dobre stvari koje su uradili.

4. Vaše dijete se povlači u sebe. Tokom perioda povišenog stresa, neka djeca se jednostavno isključe iz spoljnog svijeta. Starija djeca se, recimo, mogu češće zatvarati u svoju sobu, a mlađi mogu prestati da traže da idu kod drugara ili da im drugari dolaze.

5. Svi ste bolešljivi. Bez obzira na uzrast, hronični stres uzima danak. Mlađa djeca mogu se žaliti na bol u stomaku i noćne more, a tinejdžeri na glavobolje. Odrasli uglavnom stres osjećaju u vratu, ramenima i leđima. A svi zajedno uglavnom imaju problem sa snom.

Zato nije čudno što, kad je cijela porodica pod stresom, imuni sistem to odmah pokaže. Osim ranijeg odlaska u krevet, počnite da praktikujete i što redovnije pranje ruku, vježbe i zdravu ishranu. I, možda će vam to zvučati očigledno, ali pokušajte da se klonite izvora stresa. Dobar način za to može biti da se redovno okupljate oko zajedničkih aktivnosti, bilo to gledanje nekog filma, igranje društvene igre ili odlazak u šetnju.

6. Uvijek jurite negdje. I djeca i vi. Jurnjava s jedne vanškolske aktivnosti na drugu odličan je način da povećate nivo stresa, stvorite tenziju, glavobolje, bolove u stomaku i gomilu drugih ne tako prijatnih pratećih efekata. Ako osjetite da ste pretjerali, pritisnite pauzu.

Recimo da jurite na trening s djetetom, kasnite, a ne možete da pronađete ranac, stanite. Udahnite deset puta duboko. Bolje je da malo zakasnite ali odete smireni, nego da stignete na vrijeme uz tenziju i nervozu.

A dugoročna strategija? Shvatite ozbiljno zadatak uspostavljanja ravnoteže u svom domu. Ne pretjerujte. I djeci i vama je potreban odmor s vremena na vrijeme.