OVI SIMPTOMI POKAZUJU DA ĆETE USKORO UĆI U MENOPAUZU

Perimenopauza ili predmenopauza predstavlja period u kojem se tijelo priprema za period neplodnosti (menopauza), a evo koji se simptomi javljaju kod većine žena.

U perimenopauzi jajnici proizvode manje estrogena, a ovaj period se najčešće javlja u četrdesetim godinama, a neka istraživanja pokazuju da žene pušači ulaze u menopauzu nekoliko godina ranije.

Simptomi koji ukazuju na predmenopauzu su: talasi vrućine, crvenilo u licu i pojačano znojenje, često se osjećate umorno i pospano, brzo mijenjate raspoloženja, neredovna menstruacija, oslabljena kognitivna funkcija, znojite se tokom noći, želja za se*som slabi, javljaju se bol u zglobovima i mišićima i problemi sa mokrenjem, a stalno ste gladni.

Stručnjaci ističu da mnoge žene nepripremljene ulaze u menopauzu, a često dolazi i do gubitka samopouzdanja zbog promjena u izgledu, prenosi Kurir.

Kod nekih žena mijenja se koža, kosa počinje da opada, dok se neke drastično ugoje, zato je važno da na vrijeme reagujete na simptome i razgovarate sa stručnim licima.

Postoje određeni dodaci ishrani na biljnoj bazi koji mogu ublažiti simptome menopauze, ali važno je da se konsultujete sa ljekarom i saznate kako da najbolje regulišete lučenje hormona.