OVI SIGNALI TIJELA OTKRIVAJU LAŽLJIVCA!

Iako promjena u glasu može odavati lažljivca, stručnjaci upozoravaju da se posebno treba obratiti pažnja na tempo govora i način disanja.

Laže li vam se? Saznajte koji znakovi upućuju na lažljivca.

1. Kako osoba govori?

Iako promjena u glasu može odavati lažljivca, stručnjaci upozoravaju da se posebno treba obratiti pažnja na tempo govora i način disanja. U slučaju da se oni ubrzaju ili uspore, postoji vjerojatnost da ne čujete cijelu istinu.

2. Šta osoba govori?

Lažljivci su skloni izbjegavanju isključivih riječi kao što su ‘ali’, ‘niti’, ‘osim’ ili ‘dok’, jer imaju problema s kompleksnim procesuiranjem misli. Također je manje vjerojatno da će koristiti riječi poput ‘ja’ ili ‘moje’. Pri pokušaju psihološkog udaljavanja od svojih ‘lovačkih priča’ lažljivci su skloni komunicirati koristeći manje ličnih zamjenica.

3. Odaje li je lice?

Možda mislite da se maskiranje pravih osjećaja lako postiže uz pomoć osmjeha, ali izrazi koji vam se pojavljuju na licu odaju šta zapravo mislite, bili vi toga svjesni ili ne. Stručnjaci savjetuju obraćanje pažnje na mikro-izraze koje lice ne može sakriti. Ovi tragovi često su toliko komplikovani za otkriti da čak i trenirani stručnjaci imaju poteškoće s razlučivanjem.

4. Kako se osoba smije?

Osmijeh ponekad može maskirati prave osjećaje. Obratite pažnju na način na koji se osoba smiješi, kao i na ostale facijalne pokrete. Tada ćete moći detektirati emocije koje on ili ona pokušava sakriti kao što su strah, ljutnja ili gađenje. Iskren osmijeh će uključiti i osobine usne i oči.

5. Prati li govor tijela priču?

Najvažnije je promotriti čitavo držanje osobe jer niti jedan drugi faktor nije toliko prikladan odati lažljivca. Iskrenost ocrtavaju znakovi koji su u harmoniji jedan s drugim, pa osim držanja, obratite pažnju na odnos lica, tijela, glasa i govora.

6. Ponaša li se osoba nekarakteristično za sebe?

Stručnjaci vjeruju u promjene u odnosu na generalno ponašanje osobe, te smatraju da su vrijedne vaše pažnje. Trebali biste odvagnuti tempo govora, ton glasa, držanje, te geste ruke zajedno s kontekstom situacije i onim što vam je poznato.

7. Je li pitanje jednostavno ili neugodno?

Normalno je da će netko pogledati u stranu kada mu je postavljeno teško pitanje. No, kada netko izbjegava vaš pogled kada mu se postavlja jednostavno pitanje, trebate biti sumnjičavi, piše yahoo.com.

(yahoo.com/aura.ba)