Ove životinje nas čine zdravijim

Šta znamo o životinjama: one su privržene, prijatelji koji nam pružaju bezuslovnu ljubav, stvorenja koja nam ne dopuštaju da se osjetimo usamljeno. A prema nekoliko studija i istraživanja, životinje mogu da nam pomognu da se bolje nosimo sa zdravstvenim problemima kao što su nesanica, glavobolja i stres.

Psi: Djeluju motivišuće

Istina je da pas može da nam pomogne da prevaziđemo psihološke probleme i životne teškoće. Studije pokazuju da među ljudima koji žive u velikim gradovima, vlasnici pasa su zadovoljniji životom od onih koji ih nemaju. Psi svoje vlasnike izbace iz svakodnevne rutine – pas vas može prenuti iz letargije i učiniti vam dan ljepšim. Motiviše vas da izađete u šetnju, a priprema njegove hrane vam daje energiju. Psi su sjajan izbor za usamljene jer osjećaj odgovornosti i pažnju koju traže daju smisao životu.

Mačke: Umanjuju stres

Mačke su magične… što ih više mazite, to ćete oboje duže živjeti! Mačke su sjajan kompanjon u borbi protiv stresa. Maženje sa mačkom pomaže u opuštanju. Mačke, takođe, imaju sposobnost da liječe. Studije pokazuju da ukoliko pacijent ili povrijeđena osoba ima mačku, njihove rane lakše i brže zarastaju nego što je to ubičajeno, piše Ženasamja.

Konji: Uče nas strpljenjuKonji su poznati po terapeutskim sposobnostima. Terapeutsko jahanje je aktivnost koja se preporučuje ljudima sa fizičkim, mentalnim ili neurološkim problemima. u svakom slučaju, konji će pomoći svakome ko se sa njima više druži i nauči ih samodisciplini, strpljenju, samokontroli i odgovornosti. Veza između konja i čovjeka dovodi do toga da se čovjek lakše emocionalno otvara, ali i prebrodi neke vrste strahova. Konačno, jahanje je odlična rekreacija a ne samo zadovoljstvo – a samim tim održava zdravim srce i respirataorni sistem.

Vjeverice, hrčci i druge male životinje: Poboljšavaju zdravlje djece Takođe ove životinje pomažu djeci da prevaziđu probleme ponašanja, a vlasnici ređe oboljevaju od alergija.

Papagaji: Popravljaju zdravlje starijih

Prema istraživanju koje je sprovedeno u jednom domu za penzionere, starije osobe kojima je poklonjen papagaj, popravili su svoje zdravstveno stanje znatno više nego oni koji nisu imali pernatog ljubimca.

Ribe: Snižavaju visok krvni pritisak

Prilikom posmatranja u bolnicama primijećeno je da se pacijentima smanji visok krvni pritisak samo zato što su posmatrali ribice kako plivaju u akvarijumu.Ovakvo posmatranje pomoglo im je da se opuste a, kao rezultat, rad srca se vratio u normalu a krvni pritisak je opao.