Ove tri stvari vam crpe životnu energiju, a da to i ne primjećujete!

Da li osjećate da vam nedostaju energija i motivacija? Da li vam je poznat osjećaj kada nakon radnog dana nemate energiju ni za porodicu, partnera, sebe, prijatelje?

Uzrok za nedostatak energije može se skrivati u vama, u negativnim uvjerenjima i toksičnim navikama. Posmatrajte sebe nekoliko dana, zapisujući na šta gubite vrijeme, šta vas čini srećnim, što vas čini obeshrabrenim. Provjerite da li u svojim bilješkama imate sljedeće 3 toksične navike.

 

1. Tračevi, žaljenje, osuđivanje

Ako ogovarate, osuđujete nekoga ili stalno učestvujete u razgovorima u kojima se vodi polemika o tuđem životu, onda je vaša energija ugrožena. Ovakav razgovor crpi pozitivnu energiju i nakon njega osjećate se umorno, prazno i nezadovoljno. Zamijenite toksičnu komunikaciju konstruktivnom, promijenite razgovor u drugom smjeru, ne podržavajte takve razgovore. Umjesto da se žalite, razmislite o tome kako možete da riješite svoje izazove.

2. Uključenost u tuđe situacije, negativne događaje

Važno je da oko sebe napravite energetski štit kako se tuđa negativna energija ne bi uselila u vaše energetsko polje. Uvijek treba imati razvijenu empatiju i pomagati drugima, ali ako se previše opterećujete tuđim problemima, privlačite negativnu energiju. Ako svi okolo počnu da pate, da li će onom koji pati pati biti lakše? Umjesto brige, mnogo je važnije održati unutrašnju ravnotežu, harmoniju i pružiti pomoć drugima kada smo smireni i izbalansirani. Čineći ovo, bićete od veće koristi osobi kojoj želite da pomognete.

3. Fokusirajte se na rješenja, a ne na problem

Ukoliko se iznova stalno fokusirate na jednu situaciju, iznova razmišljajući da li ste nešto mogli drugačije da kažete, šta vam je neko rekao, kako ste mogli izbjeći grešku… Vraćanje u prošlost i detaljno analiziranje problema neće vam pomoći. Umjesto na problem, počnite da se fokusirate na rješenja. Napravite strategiju kako da rješite situaciju i, korak po korak, problema više i neće biti.

error: Content is protected !!