Ove tri riječi će vam pomoći u trenucima očaja

Možete rebalansirati svoj um, tako da negativnost ne dominira vašim razmišljanjem.

Kako tačno to učiniti?


U stvari, vrlo je jednostavno. Sve počinje s psihijatrom Viktorom Franklom, koji je govorio o “volji do smisla”. On predlaže – umjesto da očekujemo nešto od života, trebali bismo pitati – šta život očekuje od nas.

U nacističkom koncentracionom logoru svjedočio je ljudskoj sposobnosti pronalaska smisla u svemu i svačemu – čak i u najgoroj vrsti patnje. On je iskoristio svoje iskustvo kako bi izgradio svoj vlastiti način psihoterapije (logoterapije).

Premisa je ovo: morate pokušati shvatiti smisao u svakom trenutku života, bez obzira na to da li je negativno, neutralno ili pozitivno.

Dakle, postoje 3 riječi o kojima želim da razmislite kada sljedeći put osjetite krajnji očaj i pustoš.

Vidim smisao u …

Nakon što ste naučili ove riječi, pokušajte završiti rečenicu pronalazeći smisao u vašoj situaciji. Bez obzira koliko se loše stvari mogu činiti, uvijek postoji trun pozitivnosti skriven u trenutku; sve što morate učiniti je – pronaći ga.

Ove 3 riječi mogu pomoći da prevladate mračna vremena sa kojima se susrećete i da bolje razumijete plan koji svemir ima za vas.

Morate se zapitati: u ovom trenutku, dok se nosim sa ovim izazovima, šta život očekuje od mene?

I da, ponekad će život očekivati da budete tužni, da tugujete zbog gubitka, da osjetite očaj, ali kad jednom shvatite da postoji smisao u vašoj patnji, lakše ćete je podnijeti.

Pronalaženje smisla je često prvi korak u procesu ozdravljenja i može pružiti razne druge načine na koje se možete nositi sa onim što je pred vama. Ono ne može blokirati bol; ali može pružiti utjehu i trenutke kada je bol manja.

Naravno, kada se suočavate sa preprekom – koliko god ona bila velika ili mala, korisno je koristiti kombinaciju pristupa. Ovo je samo jedan od mnogih koji se mogu koristiti. Uostalom, smisao je hrana za duh.