Ove stvari u kući su opasne po zdravlje

Naša kuća je naše sigurno mjesto, oaza mira, opuštanja, topli dom gdje najviše volimo da provodimo vrijeme. Ali taj isti dom sadrži neke opasne predmete koje svakog dana koristimo, a veoma su opasni po zdravlje. Evo o čemu se radi.

Plastične kutije za hranu

Same po sebi nisu opasne, ali postaju štetne ukoliko su napravljene od stirena ili bizofenola A. Činjenica je da bisfenol A počinje da prodire u hranu kada se namirnice zagriju u mikrotalasnoj pećnici. Postepeno se akumulira u tijelu i može da utiče na pojavu određenih oboljenja. Prisustvo bisfenola je na pakovanju označeno brojem 7 u trouglu. Što se stirena tiče, nije opasan na sobnoj temperaturi. Može da pređe na hranu tek prilikom procesa zagrijavanja. Inače oštećuje jetru i negativno utiče na plodnost.

Šta je rješenje?

Pređite na staklene i keramičke posude kad god je to moguće ili se odlučite za posude od polietilena ili polipropilena. Ako grijete hranu, namirnice stavite u tanjir. Tako je najbezbjednije. Bacite ambalažu u kojoj je bio sladoled i slično, nemojte da je koristite za čuvanje hrane kasnije jer je napravljena za jednokratnu upotrebu.

Spužva za suđe

Sunđeri za sudove su leglo bakterija! Pema istraživanju, ovaj predmet može da sadrži stotinama hiljada puta više bakterija od daske u toaletu! Čak 77% ispitanih kuhinjskih sunđera sadržalo je bakterije koje dovode do akutnih crijevnih poremećaja, a 18% njih stafilokokne bakterije.


Šta je rješenje?

Zamijenite spužvu na svakih 7 dana. Nakon toga je bacite. A u međuvremenu možete da ga uveče, nakon pranja suđa, potopite u ključalu vodu.