Ove stvari svakodnevno radimo ne znajući da mogu bukvalno da nas parališu!

Mnoge stvari radimo svakodnevno bez previše razmišljanja i gotovo instinktivno, međutim, neke od njih mogu skupo da nas koštaju.

Bezazlene stvari poput dizanja težih predmeta i naglih pokreta tokom bavljenja sportom mogu dovesti do diskus hernije (kičmena kila), prenosi hayat.ba.

Lumbalna (leđna) diskus hernija je pomjeranje diskusa iz međupršljenskog prostora u slabinskom (donjem) dijelu kičme, pri čemu dolazi do uklještenja nervnog korijena i odgovarajućih posljedica, a ovo stanje je jedan od češćih uzroka bolova u leđima i nozi koji mogu da budu toliko jaki da nas onemoguće da hodamo ili pomjeramo tijelo.

Pored naglih pokreta i podizanja teških stvari, pušenje također može da dovede do ovog zdravstvenog problema.

Toksični sastojci duhanskog dima sprečavaju tijelo da upija hranljive materije iz krvi i to doprinosi bržem propadanju kičmenog stuba.

Liječenje diskus hernije traje do 3 mjeseca i uključuje fizioterapiju i korištenje lijekova koji ublažavaju bol.

U ozbiljnijim slučajevima, kada ne dođe do prestanka bola, preporučuje se hirurška intervencija.

Ipak, u velikom broju slučajeva pritisak na nerv nestaje i stvari se vraćaju u normalu. U slučaju da i dalje postoji pritisak na nerv, bol će nestati jer mozak vremenom uči da “smanji glasnoću” poruka koje ner šalje i koje mu govore da aktivira bol.

S obzirom na to da godine igraju važnu ulogu u pojavi diskus hernije, važno je redovno baviti se fizičkim aktivnostima koje jačaju mišiće kičme.

Ako osjećate bol u leđima ili druge neprijatnosti, najbolje bi bilo da posjetite ljekara koji će vam postaviti pravu dijagnozu.

Ako niste sigurni, ovo su najčešći simptomi diskus hernije:

– Bol na jednoj strani tijela
– Bol koji se prostire do ruku i nogu
– Bol koji se pogoršava tokom noći ili prilikom izvođenja određenih pokreta
– Bol koji se pogoršava nakon stajanja ili sjedenja
– Bol koji se javlja nakon prelaska kraćih relacija
– Neobjašnjivo slabljenje mišića