Ove stvari nikada ne kupujte polovne

Sigurno vam se dogodilo, ili ste bar čuli priče ljudi koji su požalili što su kupili neku polovnu stvar jer u kasnije morali plaćati skupe popravke. To je jedan od razloga zašto na buvljacima nije pametno kupovati baš sve što se nudi, a drugi razlog je, koji se tiče npr., kaciga ili autosjedalica, sigurnosni rizik.

U nastavku je nekoliko stvari koje treba izbjegavati kupovati polovne.

Kacige
Jedan od predmeta koji iz sigurnosnih razloga nikada ne bi smjeli kupovati već korištene je kaciga. Stručnjaci upozoravaju da uvijek nakon sudara treba kupiti novu, jer debeli sloj specijalne pjene kojom je ispunjena nakon udara više nije učinkovit kao što bi trebao biti. Kacige koje naizgled izgledaju sasvim u redu, mogu upravo imati takav problem. Da ne bi nekada naletjeli na takvu, izbjegavajte kupovati polovne.

Laptopi
Kupnja polovnog laptopa je rizik, jer nikada ne znate kako ga je koristio njegov prethodni vlasnik. Ne zaboravite da je prijenosno računalo, upravo zbog činjenice da ga možemo koristiti na bilo kojem mjestu, izloženo habanju. Moguće da se na njega nekada izlila neka tekućina, a loše posljedice toga ne možete uočiti. Uz to, važne komponente računala poput matične ploče mogu u svakom trenutku “crknuti”. Za cijenu popravka bolje ne pitajte, već radije izbjegnite ovakav rizik. Iznimka su naravno polovna računala koja se prodaju, a koja imaju i kojima nije istekla jamstvena garancija.

Televizori
Svojim razvojem tehnologija postaje sve kompleksnija, pa je često zamjena dijelova neisplativa. Takve su i televizije visoke razlučivosti (High Definition Television – HDTV) koje se danas nude u trgovinama. Ako vam se pokvari televizijski zaslon, popravak bi mogli platiti gotovo kao cijeli novi televizor.

Automobilske gume
Kupnja novih automobilskih guma veliki je izdatak za kućni budžet, no nemojte se dovesti u iskušenje da kupite polovne. Važno je koliko su dugo korištene i kako su skladište. Npr.,, jesu li zimske gume korištene i tokom ljetnih mjeseci. Također, posljedice oštećenja koja gume mogu pretrpjeti prilikom jačih udara neće biti vidljive.

Autosjedalice
Zadnje na čemu biste trebali štedjeti je sigurnost vaše djece. Polovne autosjedalice mogu biti potrošene/neispravne, a to nije lako uočiti okom.

Krevetnina
Kupnjom polovne krevetnine, madraca, jastuka ili pokrivača, doma možete donijeti neželjene goste – grinje, plijesan i razne bakterije. Novi madraci nisu jeftini, ali ako izaberete kvalitetne, investicija će vam se isplatiti – mogu potrajati i do deset godina.