Ove stvari hitno izbacite iz kuće jer izazivaju veliki stres!

Uključen televizor

Većina ljudi ima naviku da ostavi uključen televizor dok obavlja različite aktivnosti u svom domu. Pritom – ne znaju da to može da im izazove dodatni stres. Prema sprovedenim istraživanjima, višak nepotrebne buke čini da budete nervozniji, a i sprječava da normalno funkcionišete u svakodnevici. Imajte ovo na umu prije nego što posegnete za daljinskim upravljačem.


Pokloni i nasljedstva

Sigurno je da je tetka vaše tetke imala dobru namjeru kada vam je od srca dala set (pre)šarenih tanjira. Ali, ne mora baš sve što dobijete i da vam se svidi. A, baš su ovakvi predmeti česti izazivači stresa. Naime, zadržavanje nepotrebnih poklona ili nasljedstva ne pravi samo fizički nered, već i emotivno opterećenje. Sa jedne strane, ne želite ih u svom domu, a sa druge, žao vam je da ih bacite. Da ne biste imali grižu savjesti – proslijedite ih osobi kojoj će realno biti od koristi.

, Image: 78734153, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Igračke iz djetinjstva

Isto pravilo kao i za poklone i za naslijeđene stvari, važi i kada su u pitanju igračke iz djetinjstva. Poželjno je da sa njima raščistite jednom i zauvijek. Jasno nam je da je rastanak sa omiljenim lutkama ili medama težak, ali krajnje je vrijeme da se pomirite sa činjenicom da ste odrasli. A, takvi predmeti samo dodatno guše prostor. Ponavljamo – fizički nered je i emotivni teret.

, Image: 106841642, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Radek Kalhous – ČIF

Stari papiri

Čak i sama pomisao na njih izaziva nervozu jer nema ničeg goreg od nereda koji u domu pravi gomila papira. A, ni sami više ne znate čemu vam služe. Bez obzira da li je riječ o starim računima, čestitkama ili praistorijskim skriptima i udžbenicima, svi mogu da dovedu do pojave stresa i anksioznosti. Pa, bilo bi zaista mudro da ih što prije bacite u kantu.

, Image: 121044364, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy

Polomljeni predmeti

Čuvate stvari za koje već mjesecima ili čak godinama ubjeđujete sebe da ćete ih zalijepiti i popraviti? Nemojte lagati sebe – nećete. Psiholozi smatraju da okruživanje polomljenim predmetima stvara sličnu energiju i u vašim životima. Zato je bolje da ih se što prije oslobodite.

Ogledala posvuda

I, dok dizajneri enterijera savjetuju postavljanje što više ogledala u domu, posebno ako je prostor mali i tijesan, istraživanja su pokazala da stalno gledanje u ogledalo može da izazove stres. Naravno – ovo ne znači da treba potpuno da ih izbacite, pa da se šminkate i dotjerujete na slijepo. Međutim, dobro je da ograničite broj ogledala u svom domu.

, Image: 184920793, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Caia Image