Ove spolne bolesti su prenosive čak i kad nosite zaštitu

Prezervativi su 98 odsto efikasni kada je riječ o zaštiti od oboljenja koja se prenose seksualnim putem.

Prezervativ je mjera zaštite o kojoj ne treba previše pričati: on je apsolutna nužnost u 21. vijeku! Pored toga što je kontracepcijsko sredstvo, odnosno sprječava neželjeno začeće, kondom onemogućava širenje zaraznih polnih bolesti.

Ukoliko ga upotrebljavate pravilno, možete biti spokojno kada je riječ o prenosu hepatitisa C i B, hlamidije, HIV-a, gonoreje…

Međutim, postoje oboljenja koja se šire preko kože i kod kojih prezervativ nije od velike pomoći. Zato, ukoliko ste seksualno aktivni, budite izuzetno oprezni pri izboru partnera.

HPV

Humani papiloma virus spada u najčešće polno prenosive bolesti i velika je vjerovatnoća da ćete u jednom momentu biti izloženi ovom virusu, koji mogu da izazovu značajne zdrastvene probleme poput raka materice. Upotreba kondoma smanjuje rizik za njegov prenos, ali nije nemoguće zaraziti se i kada nosite prezervativ jer ne postoje naučni dokazi da lateks sprječava prenošenje određenih sojeva virusa. HPV može da izazove genitalne bradavice, ali neki pacijenti nemaju spoljašnje simptome, pa su često nesvjesni da su zaraženi.

Molluscum contagiosum virus

Ovo oboljenje manifestuje se promjenama na koži u predjelu lica, genitalija i pregiba, koje izgledaju kao pojedinačne ili grupisane poluloptaste tvorevine s malim udubljenjem u sredini. Obično je ovo stanje asimptomatsko, a najčešće se prenosi među djecom – direktnim kontaktom s inficiranom osobom ili preko odjeće i predmeta za ličnu higijenu. Kod odraslih je, međutim, seksualno prenosivo, a žene promjene obično uoče u predjelu vulve.

Genitalni herpes

Ukoliko vaš partner ima herpetičku leziju na koži koju ne prekriva kondom, s tog mjesta se može raširiti virus herpes simpleks, koji izaziva genitalni herpes. Ljekari preporučuju osobama kojima je dijagnostikovano ovo oboljenje da se uzdržavaju od seksualnog kontakta u fazi izbijanja promjena jer je tada rizik za širenje bolesti najviši. Imajte na umu da je prenos zaraze moguć i kada nema vidljivih simptoma!

Sifilis

Baš kao i kod herpesa, kondom neće spriječiti širenje sifilisa, oboljenja koje izaziva bakterija Treponema pallidum. Obično se manifestuje ulkusima (tj. zatvorenim lezijama) i šankrama (malim čirevima), kao i osipom, mukokutanim lezijama, uvećanjem limfnih čvorovima, a mogu se javiti i visoka temperatura i gubitak tjelesne mase. Budući da se prenosi direktnim kontaktom s tjelesnim tečnostima, ali i infektivnim tečnostima iz otvorenih ili skrivenih vlažnih, lezija kože i sluzokože može se dobiti čak i kada koristite prezervativ.

Stidne vaši

Iako više nisu česte kao ranije kada je higijena bila na nižem nivou, stidne vaši nisu nestale – one polažu jajašca u genitalnoj regiji i žive u stidnim dlačicama, tako da kondom ne može da spriječi njihov prijenos.