OVE NAMIRNICE ZAUSTAVIT ĆE VAŠU ŽELJU ZA SLATKIŠIMA: PREKINITE ZAČARANI KRUG

Ako previše popustimo žudnji za šećerom u prerađenoj hrani, uzrokovat ćemo sebi brz rast, a potom i jednako brz pad glukoze u krvi.

Taj nagli pad potiče još veću potrebu za šećerom, pa se stvara začarani krug, prenosi Cosmopolitan.

Prekinuti ga možete samo jedući zdravu hranu koja sprečava žudnju za šećerom, tvrde nutricionisti. I složeni ugljikohidrati, odnosno polisaharidi, proizvode jednak učinak u pogledu serotonina, samo to čine sporije. Sljedeće namirnice zadovoljit će vaše potrebe za slatkim, bez štete za vaše zdravlje.

  1. Paradajz

Paradajz je učinkovit protiv žudnje za šećerom, jer sadrži visok nivo triptofana – tvari koju tijelo pretvara u serotonin. Ovaj plod bogat je i kromom, mineralom koji umanjuje želju za hranom, te regulira holesterol i nivo glukoze u krvi.

  1. Jabuka

Jedno od najboljih voća za zadovoljavanje želje za slatkim je jabuka. Lako ju je nositi sa sobom i nije ju potrebno guliti ili rezati kao drugo voće. Čak i kisele sorte jabuke sadrže mnogo zdravih ugljikohidrata. Ovo je voće bogato i prehrambenim vlaknima, koja daju osjećaj sitosti i smanjuju glad.

  1. Slatki kukuruz

Slatki kukuruz još je jedna zdrava namirnica koja vam može pomoći u “odvikavanju od slatkiša”. Posebno dobro suzbija želju za slatkim kad je skuhan. Obiluje antioksidansima, vitaminima. mineralima i prehrambenim vlaknima. Osim poriva za jedenje šećera smanjuje i glad.

  1. Slatki krompir

Još jedno povrće koje vam može pomoći jest slatki krumpir. Ova namirnica neće samo zadovoljiti vašu žudnju za slatkim, nego će dodatno organizam opskrbiti vitaminom C, D i B6 i željezom. Hranjive tvari u slatkom krompiru mogu spriječiti bolesti srca, rak i druge degenerativne bolesti.

  1. Cimet

Cimet je fantastičan začin koji ima izvrstan okus i miris, pa ga možete dodati mnogim jelima. Cimet odlično pomaže protiv želje za slatkim. Ovaj začin sprječava nagle oscilacije u nivou glukoze koje pridonose želji za šećerom i time odgađa potrebu za unosom nove porcije šećera.

error: Content is protected !!