Ove namirnice su najbolji borci protiv upala

U nastavku pročitajte za koje namirnice naučnici kažu da pomažu kod smanjivanja upalnih procesa


Konzumiranje prevelike količine šećera, zasićenih masti, alkohola i prerađenog mesa može dovesti do hroničnih upala, koje povećavaju rizik od raznih oboljenja poput dijabetesa tipa 2, raka, Alchajmerove i Parkinsonove bolesi.

Tim britanskih naučnika došao je do zaključka da sljedećih 5 namirnica može da uspori upalne procese.

Crni luk

Sadrži flavonoid kvercetin, za koji je naučno dokazano da snižava rizik od bolesti srca. Njegova snažna protivupalna svojstva pomažu tijelu da se izbori sa svim mogućim upalama.

Kurkuma

Sadrži kurkumin koji zaustavlja djelovanje enzima COX2-ciklooksigenaza, odgovornog za stvaranje molekula koje uzrokuju upalne procese.

Njen protivupalni efekat smanjuje upale desni, uklanja neugodan zadah iz usta, sprječava rast bakterija i pomaže kod ostalih bolesti usne šupljine.

Na dugoj listi korisnih svojstava ovog indijskog začina nalaze se i snažna protivupalna svojstva.

Crno grožđe

Resveratrol, snažan antioksidans koji možemo pronaći u grožđu, može imati brojne prednosti za vaše zdravlje.

Nažalost, naučnici ne preporučuju konzumiranje prevelikih količina crnog grožđa, ali ga možete povremeno grickati tokom dana.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je veliki borac protiv raznih oboljenja.

Takođe je bogat snažnim protivupalnim svojstvima i raznim antioksidansima koji pomažu u borbi protiv raka i srčanih oboljenja, pojačavaju izdržljivost, a povezuju se i s gubitkom neželjenih kilograma.

Acai bobice

Acai bobice bogate su vanilinskom kiselinom koja smanjuje izlučivanje citokina (medijatora raznih upalnih procesa).

Iako ne mogu da pomognu u gubitku viška ilograma, zbog njihovih zdravstvenih koristi, trebalo bi ih uvrstiti u jelovnik.