OVE NAMIRNICE NIPOŠTO NE SMIJETE DA KOMBINUJETE SA LIJEKOVIMA!

Možda ste čuli da se određeni lijekovi ne smiju kombinovati, ali kako ono što jedemo i pijemo utiče na njihovo djelovanje? Prije nego prvi put popijete neki farmaceutski lijek, neophodno je da se konsultujete sa svojim ljekarom o tome koje namirnice i/ili pića biste trebali da izbjegavate, jer mogu loše utjecati na dejstvo lijeka, ali izazvati lošu reakciju organizma.

  1. Grejp

Ovo citrusno voće utiče na to kako ćelije u probavnom traktu kroz tijelo prenose supstancu, a može utjecati na 50 različitih lijekova. Djelovanje određenih lijekova može u potpunosti poništiti, tako da ćete terapiju uzimati uzalud.

  1. Mlijeko

Mliječni proizvodi mogu otežati organizmu da procesuira određen antibiotik i iskoristi maksimum njegove aktivne supstance. Minerali poput kalcijuma i magnezijuma su djelimično odgovorni za to. Ako pijete antibiotike, informišite se o tome postoje li određene namirnice ili napici koje ne biste trebali da konzumirate zajedno sa antibiotikom.

  1. Čokolada

Tamna čokolada je jedna od namirnica koja može utjecati na djelovanje tableta koje su namijenjene za lakše uspavljivanje. Isto tako, ona će pojačati djelovanje nekih lijekova za stimulaciju.

  1. Dodaci ishrani sa gvožđem

Oni mogu umanjiti efekte levotiroksina, poznatog i kao L-tiroksin, koji se koristi se liječenje nedostatka hormona štitne žlijezde. Ako taj lijek koristite uz multivitamine, provjerite da se u njima ne nalazi gvožđe. Ako vam je potreban baš taj dodatak ishrani, porazgovarajte o tome sa vašim ljekarom.

  1. Alkohol

Poništit će delovanje određenih lijekova u potpunosti, dok će drugima pojačati dejstvo i izazvati veoma neprijatne i potencijalno opasne nuspojave (lijekovi za smirenje, antipsihotici, antidepresivi…) a na toj listi se nalaze i oni za krvni pritisak i srce.

  1. Kafa

Može oslabiti djelovanje antipsihotika, što može biti potencijalno opasno za oboljelu osobu na terapiji, ali i pojačati djelovanje nekih drugih lijekova, poput aspirina.

  1. Kupus i slične lisnate biljke

Ako uzimate lijekove koji sprječavaju nastanak krvnih ugrušaka (antikoagulanse), pripazite na to koliko vitamina K unosite. Može lijek učiniti manje djelotvornim i tako povećati rizik od krvnih ugrušaka. Kupus, kelj, peršun, brokoli i spanać su neke od najpoznatijih namirnica koje sadrže puno ovog vitamina.