Ove namirnice ne bi trebalo da jedete na prazan stomak

Brz način života doveo je do toga da većina nas ujutro bez razmišljanja za doručak svrati u pekaru, ili samo “s nogu” popijemo kafu, jogurt ili svjež voćni sok.

Nažalost, nijedna od ovih opcija nema blagotvorno dejstvo na naš organizam. Portal “Brajt sajd” navodi listu 10 najgorih namirnica koje ne trebaju da se jedu na prazan stomak, a ipak, rado ih konzumiramo.

Pecivo od lisnatog tijesta
Sadrži velike količine kvasca, koji uzrokuje nadimanje.

Slatkiši
Povećavaju nivo insulina u krvi, koji opterećuje pankreas koji “samo što se probudio”. Ova navika može vremenom da dovede do nastanka dijabetesa.

Jogurt i drugi fermentisani mliječni proizvodi
Želudačna kiselina ubija “dobre” bakterije u ovim namirnicama, što znači da će vaš organizam od njih imati malo koristi.

Kruške
Gruba vlakna u ovoj voćki mogu da oštete osjetljivu sluzokožu crijeva ukoliko je konzumirate na prazan stomak.

Paradajz
Sadrži veliku količinu taninske kiseline, koja povećava kiselost u želucu. Ova navika vremenom može da dovede do nastanka čira.

Krastavci i drugo zeleno povrće
Bogat je izvor aminokiselina koje mogu da prouzrokuju nadimanje, žgaravicu i bolove u želucu.

Banane
Ukoliko ih konzumirate na prazan stomak, vaš organizam će zadesiti nagli skok magnezijuma u krvi, što negativno utiče na zdravlje srca i krvnih sudova.

Začini
Mogu da oštete sluzokožu želuca i prouzrokuju pojačano lučenje želudačne kiseline.

Zaslađeni gazirani napici
Oštećuju sluzokožu želuca i smanjuju dotok krvi u ovaj organ, što utiče na usporeno varenje hrane.

Citrusi
Bogati su voćnim kiselinama, koje mogu da prouzrokuju žgaravicu. Ova navika vremenom može da poveća rizik od gastritisa ili dovede do nastanka čira na želucu.

Komentari

komentara