OVE NAMIRNICE NAM MOGU POMOĆI U BORBI PROTIV KARCINOMA

Mnoge ljude zanima može li izbor prehrane pomoći u prevenciji karcinoma ili usporiti njegov napredak. Jesti široku paletu hrane biljnog porijekla, dobar je početak.


Voće, povrće, žitarice i grah sadrže stotine i hiljade fitohemikalija koje poboljšavaju zdravstveni status, a koje ne možete sve unijeti sastavu dodataka prehrani. Evo nekoliko odabranih namirnica za borbu protiv karcinoma koje biste trebali imati na svom tanjiru.

1. Brokula

Brokula sadrži izotiocijanatne i indolne spojeve koji blokiraju supstance koje uzrokuju karcinom i usporavaju rast tumora. I ostalo povrće iz porodice krstašica, poput karfiola, kupusa, kelja i blitve, sadrži ista jedinjenja.

2. Brusnice

Svojim trpkim okusom i tamnocrvenom bojom, brusnice vizuelno obogaćuju jelovnik i poboljšavaju zdravlje. Izvor su antocijanina i flavonola, supstanci koje mogu pojačati imunološki odgovor i pomoći ćelijama u procesima detoksikacije.

3. Tamnozeleno lisnato povrće

Špinat, blitva, kelj, zelena salata i drugo tamnozeleno lisnato povrće istaknuti su izvori nekoliko supstanci za borbu protiv karcinoma, uključujući karotenoide. U laboratorijskim studijama, ovi antioksidativni spojevi usporavaju ili zaustavljaju rast ćelija karcinoma.

4. Bijeli luk

Povrće iz porodice alium uključuje bijeli luk, luk, mladi luk, vlasac i poriluk. Svoju sposobnost za borbu protiv tumora bijeli luk zahvaljuje nekoliko spojeva na bazi sumpora, kao i antioksidansu zvanom kvercetin. Bijeli luk i druge pomenute namirnice mogu štititi od karcinoma želuca i debelog crijeva.

5. Grožđe

Resveratrol je antioksidativni i protivupalni spoj koji se nalazi u grožđu, posebno crvenom i ljubičastom, gdje je najviše koncentriran u kožici bobice. U studijama na životinjama pokazalo se da resveratrol sprečava ili usporava rast ćelija karcinoma.

6. Paradajz

Svoju crvenu boju paradajz duguje likopenu, snažnom antioksidansu. Neka istraživanja pokazuju da likopen može zaštititi od nekih malignoma, poput karcinoma prostate. Prerađeni proizvodi od paradajza, poput paste od paradajza i soka od paradajza, najkoncentriraniji su izvor likopena.