Ove male navike će vam popraviti dan!

Svako jutro isti doručak

Kada znate šta ćete doručkovati, bićete manje izloženi stresu i nervozi na početku dana. Osim toga, vaše raspoloženje će biti određeno time šta ćete staviti na tanjur. Odaberite zdravi obrok u kojem ćete uživati: omlet sa povrćem ili zobene pahuljice sa lješnjacima i orasima. Garantujemo da ćete započeti dan puni energije i samopouzdanja.

Uživajte u kafi

Koliko vam je potrebno da popijete šoljicu kafe? Preporučujemo da kafu pijete na način na koji japanci piju čaj: prava mala ceremonija koja može potrajati i do 45 minuta. Fokusirajte se na ovaj omiljeni napitak, osjetite njegov miris i slasni ukus. Otkrićete da je ovakav način ispijanja kafe predivna dnevna vježba u kojoj ćete uživati.

Sastavite listu za ignorisanje

Većina ljudi ima spisak stvari koje mora uraditi na dnevnoj bazi, ali da bi uspjeli u današnjem užurbanom svijetu, možete se i zapitati: „Šta ne treba da uradim?“ . Sastavite listu stvari koje ne treba da radite, kao na primjer: elektronska pošta na koju nemate namjeru odgovarati, usisavanje kuće (jer može čekati i do sutra) i slično. Provjerite listu s vremena na vrijeme da se uvjerite da ipak ne radite nešto što se na njoj nalazi.

Isključite mozak na par minuta

Da bi se malo opustili, potrebno je da stišate svoje misli. To ne mora biti  neki komplikovani proces: slušajte muziku, igrajte karte ili se unesite u neku aktivnost koja će vam odvratiti pažnju od razmišljanja o svakodnevnim stvarima. Ovaj posljednji savjet je  posebno djelotvoran, a ako nam ne vjerujete pitajte bilo kojeg sportistu o čemu je razmišljao kada je sudjelovao u utakmici u kojoj je njegov tim pobijedio. Odgovor će biti: „Apsolutno ni o čemu!“.

 

Slušajte odgovor na postavljeno pitanje

Kada pitate nekoga „Kako ste?“ sa toplinom u glasu i suosjećanjem, to vam može podići duh. Potrebno je i da saslušate šta će vam ta osoba odgovoriti te ako odgovor nije zadovoljavajući, pokušajte saznati da li je sve u redu. Na taj način ćete sugovorniku pokazati da ste stvarno mislili kada ste ga pitali kako je i daćete mu do znanja da vam je stalo do njega. Koliko god to značilo njemu, značiće i vama.

(minimagazin.info)