Ove kuhinjske alatke imaju rok trajanja

Čini vam se da je u kuhinji sve savršeno i pod kontrolom, a onda, “kao grom iz vedra neba”, vaš petnaest-godina-star blender počinje da širi neugodni miris zapaljene plastike. Spriječite ovakve i slične probleme tako što ćete saznati kada je pravo vrijeme da zamijenite određene aparate i alatke koje svakodnevno koristite prilikom pripreme obroka.

Drvene kašike 
Mijenjajte ih svake tri godine ili kada primijetite da su oštećene. Napukle varjače predstavljaju pravi mali raj za razvoj opasne bakterije ešerihije koli.

Gumene lopatice
Mijenjajte ih svake dvije godine ili kada su vidno izgrebane, istopljene ili promijenile boju. Složićete se da kao takve ne izgledaju nimalo uredno.

Noževi
Mijenjajte ih svake dvije godine ili ako su slomljeni, zahrđali te nema svrhe da ih više oštrite. Savjet: Produžite im vijek trajanja tako što ćete ih oštriti jednom sedmično i to kamenom ili brusom za oštrenje.

Suđe od teflona
Mijenjajte ga svake dvije do tri godine. Kada se pojave ogrebotine te teflon počne da se “ljušti”, a pranje ostataka od, recimo, jaja postane prava mala noćna mora, vrijeme je za kupovinu novog suđa. Savjet: Produžite im rok trajanja tako što ćete tave i šerpe zakačiti da vise uspravno ili staviti salvetu između njih, ako ih slažete jedne na druge.

Plastične daske za sječenje
Mijenjajte ih svake godine ili nakon što tragovi od noža postanu vidljivi. Najbolje bi bilo kada biste imali različite daske za meso i povrće, kako biste smanjili rizik od trovanja salamonelom ili nekom drugom opasnom bakterijom. Evo i kako da je najefikasnije očistite.

Blender
Ako je vjerovati proizvođaču, idealno vrijeme za zamjenu blendera jeste kada se na bokalu pojave pukotine ili ako motor dođe u kontakt s vodom. Inače, sve što je potrebno jeste da s vremena na vrijeme zamijenite tupe oštrice novima.

Komentari

komentara