Ove ”grickalice” ne dovode do viška kilograma

Stručnjaci za ishranu podsjećaju da često grickanje između obroka dovodi do viška kilograma. Savjetuju da se ta praksa izbjegava, ali ne po svaku cijenu jer, kako navode – postoje namirnice koji mogu biti – zdrava užina.

Stručnjaci za ishranu podsjećaju da često grickanje između obroka dovodi do viška kilograma. Savjetuju da se ta praksa izbjegava, ali ne po svaku cijenu jer, kako navode – postoje namirnice koji mogu biti – zdrava užina.

Suzi Barel, ekspert za ishranu iz Sidneja, objašnjava da je moguće jesti zdrave grickalice, i uživati u dodatnim ”mini obrocima“ tokom dana, čak i kada smo na dijeti, prenosi B92.

Jogurt i bobičasto voće

Jogurt i bobice sadrže proteine i kalcijum. Jogurt sadrži minimalne količine šećera i nizak glikemijski indeks, što može smanjiti nivo glukoze u krvi.

Bobičasto voće ima malo kalorija i puno je vlakana, što posebno prija organima za varenje, navode stručnjaci.

Leblebija

Leblebija je takođe odličan izbor za zdravu užinu, bogata je gvožđem i vlaknima.

Količina kalcijuma je takođe visoka i udružena je s belančevinama koje povećavaju njegovu apsorpciju. Leblebija ima nizak glikemijski indeks.

Užina na bazi orašastih plodova

Orašasti plodovi su odlična užina, jer sadrže ugljene hidrate koji su, kažu stručnjaci, potrebni da zadovolje vaš apetit i obnove nivoe glukoze u krvi.

Barelova navodi da je pozitivna strana ovih užina to što brzo zasite i onemogućavaju prejedanje.

Sir i krekeri

„Sir je odličan izbor za užinu, jer je hranjiv, pun proteina, kalcijuma i magnezijuma“, rekla je Barelova.

”Kada se udruži sa krekerom na bazi cijelih zrna žitarica, sir pruža savršenu ravnotežu proteina i ugljenih hidrata i korisna je grickalica“, dodala je Suzi Barel.

Za izbjegavanje

Uprkos tome što se pirinčani krekeri smatraju zdravom užinom, oni nude vrlo malo proteina i vlakana.

”Deset krekera od pirinča, sadrži ugljene hidrate koliko i dvije kriške dijetalnog ili integralnog hljeba“, objasnila je Suzi.

Takođe, hljeb od banane često smatraju zdravijim od kolača, ali on ipak sadrži puno šećera i masti.

”Prosječna kriška tog hljeba može da sadrži nekada i četiri kašičice šećera, tako da je sigurno nema ništa zdravo u ovom popularnom izboru za užinu“, rekla je Barelova.

Slično je i sa keksom. Obično su vrlo ukusni, ali sadrže puno bijelog šećera i bijelog brašna.

”Kada je u pitanju takozvano pametno grickanje, pokušajte u potpunosti da izbjegnete keks. Keks može biti poslastica za posebne prilike, a ne dio svakodnevne ishrane“, savjetuje Suzi.

Iako su neki uvjereni da je voćni sok zdrav, on takođe sadrži „proste šećere“ koji su jak izvor kalorija.

Za razliku od samog voća, voćni sok ne nudi vlakna pa je zato bolje jesti cijele plodove, kad god smo u mogućnosti.