Ove dvije namrnice biće dovoljne da se izborite sa proljetnim umorom

Osjećaš umor i bezvoljnost, na poslu ti pada produktivnost i nemaš volje za druženja nakon posla? Moguće je da se radi o proljetnom umoru, koji se javlja kod odraslih, ali i djece. U prijelaznim razdobljima između godišnjih doba, najizraženije iz zime u proljeće, javlja se umor i iscrpljenost
Bezvoljnost, pospanost, razdražljivost, pad koncentracije, pad imuniteta, nezainteresiranost za posao i učenje su neki od simptoma proljetnog umora.

Šparoge za proljetni detoks i izbacivanje nakupljenih toksina
Šparoge su pravo proljetno povrće, a najčešće se beru između ožujka i svibnja, ponegdje čak i do srpnja. Mesnate stabljike šparoga uvijek su se smatrale vrijednim povrćem, a cijenjene su zbog svog sočnog okusa i blage teksture. Zelenu boju duguju klorofilu poznatom “čistaču” jetre i krvi. Energetska vrijednost šparoga je vrlo mala što ovo povrće svrstava visoko na listu poželjnih namirnica za skidanje suvišnih kilograma.

Također, ističu se sadržajem vitamina C i kalija – nutrijenata prijatelja jetre. Visok udio kalija s aminokiselinom argininom koju sadrži te niskim udjelom natrija čini šparogu prirodnim diuretikom. Ovakvo svojstvo šparoga od davnine se koristi za ublažavanje simptoma PMS-a i zadržavanje vode. Šparoge su dobar izvor nutrijenata koji pridonose zaštiti stanica od oksidativnog stresa. Uz vitamin C, riječ je konkretno o cinku i selenu, a zahvaljujući njima šparoge s pravom čine neizostavni dio detoksikacijske dijete koju je poželjno provesti na izmaku zime, kako bi se tijelo lišilo otrova i pripremilo za proljeće.

Jedna šoljica jagoda osigurava kalij za bolju funkciju nervnog sistema
Jedna šoljica omiljenih crvenih bobica, što je u stvari jedno serviranje, osigurava tek 45 kalorija, ali i zadovoljava dnevne potrebe za vitaminom C. Štoviše, jagode su jedno od vitaminom C najbogatijeg voća, što pomaže ne samo u detoksikaciji, već i u savladavanju proljetnog umora. Ista količina od jedne šoljice jagoda osigurava i nevjerojatnih 210 miligrama kalija koji, među ostalim, pridonosi normalnom funkcionisanju nervnog sistema.

Vitamini B2, B5, B5, K te minerali bakar, mangan i magnezij “zaokružuju” listu vitamina i minerala u jagodama, ali ne i listu ukupnih blagotvornih nutrijenata. Jagode, naime, sadrže vrijedne fitonutrijente, a među njima najviše je elagične kiseline, te flavonoida antocijanina, katehina, kvercetina i kampferola. Sinergijski učinak ovih supstanci razlog su zašto jagode imaju impresivan antioksidativni kapacitet. Jagode, naravno, odlično pristaju u poslastice, posebno one od čokolade, ali u službi detoksikacije najbolje ih je jesti same. Ipak, gurmani mogu od jagoda načiniti i sorbete ili lagane frapee.