Ove dijelove tijela ne treba čistiti stalno

Higijena je pola zdravlja. Ovu lekciju svi smo naučili još u mladosti. No, kao i u svemu drugom ne treba pretjerivati ni u stalnom čišćenju. Evo nekih dijelova tijela koje ne moramo čistiti prečesto jer ono što mi doživljavamo kao prljavštinu često ima i svoju korisnu stranu.

Uši
Koliko god izgledao loše, ušni vosak zapravo čisti vaše uši tako što zadržava prljavštinu, a zatim je izbacuje prema vani. Struganje i uklanjanje tog zaštitnog sloja iz ušnog kanala ostavit će vaše uho nezaštićenim ili još gore – ako ga potisnete dublje u kanal, sprečavate da prirodno čišćenje. Takva nakupina može izazvati probleme sa sluhom ili infekciju uha, stoga držite pamučne štapiće, prste i druge predmete podalje od uha. Umjesto toga, ušni vosak (cerumen) očistite tek kada postane vidljiv, to jeste kada dođe do vanjske strane ušnog kanala i ušne školjke.

Mrtve ćelije kože
I dalje bi trebalo da perete lice dva puta dnevno, ali piling radi dubinskog čišćenja ne bi trebao biti dio vašeg dnevne rutine. Pretjerani piling može biti jednako štetan, kao i korištenje pogrešne vrste proizvoda, jer može ukloniti prirodne masnoće s kože. Piling do dvaput sedmično kako biste uklonili mrtve ćelije kože – biće sasvim dovoljno.

Crijeva
Sredstva za detoksikaciju su gubljenje vremena i novca, tvrde gastroenterolozi. Vaše tijelo se prirodno detoksicira djelovanjem normalnih fizioloških metaboličkih mehanizama i procesa u jetri, bubrezima i debelom crijevu. Preskočite potpunu detoksikaciju i potaknite proces čišćenja prehranom bogatijom prehrambenim vlaknima, koja također potiče i održava fiziološku ravnotežu „dobrih“ bakterija.

Kosa
Možda su vas naučili da se šamponirate svaki put kad se tuširate, ali vaša kosa zapravo izgleda prirodnije, sjajnija i manje suha kada ima malo prirodne masnoće.

Nos
Pročistiti zapušen nos – da – ali postoji dobar razlog da mimo toga prestanete „kopati po nosu“. Guranje prsta u nos stvara sitne ogrebotine sluznice, a to onda može voditi ka različitim infekcijama.